PRHKA OREHNJAČA


 Tijesto

500 g oštrog brašna

2 jaja

1/2 praška za pecivo

200 g margarina/maslaca (sobne temperature)

4 žlice kiselog vrhnja

100 ml mlijeka

1/2 kocke svježeg kvasca (20 g )

pstohvat soli

1 čajna žlica šećera


Nadjev

400 g mljevenih oraha

200 g šećera

150 ml mlijeka

1 čep ruma

1 vanilin šećer

+4 žlice šećera u prahu za posipanje


U mlako mlijeko dodati svježi kvasac,čajnu žlicu šećera i žličicu brašna.Promješati i ostaviti da nadođe.

Sve ostale sastojke staviti u zdjelu ,promješati i dodati nadošli kvasac.Tijesto bude malo mekše,ali tako treba biti.

Istresti na pobrašnjenu površinu i po potrebi dodati još malo brašna i lagano premjesiti dok ne dobijemo kompaktnu kuglu koja se previše ne lijepi za ruke.

Podijeliti na 4 dijela.

Za nadjev pomješati mljevene orahe,šećer i rum i sve zaliti sa vrelim mlijekom.Promješati.

Svaku koru razvaljati otprilike na veličinu 30x20 cm,premazati nadjevom i saviti dužom stranom u rolat.Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.

Odmah staviti na pečenje u zagrijanu pećnicu na 160/170 stepeni otprilike 25 minuta dok blago porumene.

Pečene ostaviti 10 tak minuta da se prohlade i ako primjetite da vam se gornja kora napuhala tj.odvojila od nadjeva samo je preokrenuti naopako i ostaviti da se tako skroz ohladi.

Ohlađene orehnjače posuti šećerom u prahu i rezati na tanke kriške oštrim tankim nožem.

U slast!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design