VOĆNA MAĐARICA


 Kore:
600 g brašna
2 jaja
200 g šećera
150 g maslaca
200 ml kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo

Bijela krema:
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
7 punih žlica gustina
150 g margarina

Voćna krema:
450 g voća(maline,jagode,višnje)
3 žlice šećera
2 pudinga od vanilije


Umutiti jaja sa šećerom i dodati sve ostale sastojke.Tijesto treba da je pogodno za valjanje.Ako je potrebno može se dodati još malo brašna.Tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova.Svako tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini na veličinu velikog pleha 30×40 i staviti ga na papir za pečenje.Peći na obrnutoj strani pleha oko 8-10 minuta na 170 stepeni,ovisno od pećnice.Kada rubovi pođu blago rumeniti kora je gotova.Sve isto ponoviti i sa ostale 4 kore.

Za bijelu kremu jedan dio mlijeka sa šećerom staviti da provri,a u ostatku mlijeka razmutiti gustin i dodati u uzavrelo mlijeko.Kuhati dok se ne zgusne.Gotovu kremu prekriti prozirnom folijom po površini kreme i ostaviti na hlađenje.
Margarin pjenasto umutiti i postepeno dodavati ohlađenu kremu.Sve sjediniti miksajući.

Za voćnu kremu izblendati voće,svježe ili smrznuto.Ja sam koristila višnje iz kompota.Sada izmjeriti koliko ml ima i nadoliti još vode tako da ukupno bude 700 ml(ja sam nadolila vodu iz kompota).500 ml ove smjese staviti da kuha sa šećerom,a u ostalih 200 ml razmutiti prašak za puding.Kad višnje prokuhaju,skuhati puding.Smjesu malo prohladiti i toplom mazati kore.

Na prvu koru mazati pola bijele kreme,staviti drugu koru,nju premazati sa voćnom kremom(mlakom) i tako napraviti još jednom.Gotov kolač staviti na hlađenje i opteretiti nečim da se kore povežu.Nakon nekoliko sati kore će popustiti i biti pogodne za rezanje.Na kraju ga posuti šećerom u prahu.

*Izvorni recept je ovdje od Ivanke Antosovic sa bloga@ Torte i kolaci Ivanka



VOĆNE KOŠARICE OD PRHKOG TIJESTA SA KREMOM OD VANILIJE

 Ove voćne košarice su savršen izbor za
domjenke,rođendane,svadbe jer pored što izgledaju
dekorativno jako su ukusne i svi ih vole.Ljeti kada
je izbor svježeg voća raznolik ,šteta bi bilo ne probati ih.Ja jedva čekam vrijeme jagoda pa da ih ponovo radim.Možete koristiti gotove kalupe za košarice,veće ili manje ili ako nemate možete tijesto izrezati u krug i staviti na obrnutu stranu kalupa za muffine ili čak raditi ih od aluminijske folije.

* Promjer ovih košarica je 10 cm,dno 7 cm.
* Komada 18

Prhko tijesto:
400 g brašna
200 g šećera
200 g maslaca/margarina omekšalog
2 jaja
korica 1 limuna
200 g mljevenih lješnjaka

Brašno staviti na radnu površinu i u sredini napraviti rupu.
U rupu dodati jaja a okolo po brašnu staviti sve ostale sastojke.
Tijesto mijesiti dok se lijepo ne poveže .Zamotati u
providnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena ili duže.
Kalupe za košarice premazati sa uljem ili rastopljenim
maslacem.Tijesto razvaljati oklagijom na 3 mm debljine.Uzeti
čašu ili okrugli kalup koji je malo veći od promjera košarica i sa njime rezati krugove u tijestu.Uzeti krug,staviti u košaricu i prstima lagano pritiskati da tijesto uđe u žlijebove kalupa.Višak tijesta koji viri iznad kalupa odrezati nožem.Dno izbockati vilicom da se tijesto nebi dizalo prilikom pečenja.Gotove košarice stavljati na žicu od pećnice i peći ih u prethodno zagrijanoj na 160 stepeni oko 30 minuta.Kad vrhovi porumene gotove su.Vruće ih izvaditi iz kalupa.tako što ga okrenemo naopako i lupnemo od sto.

Krema od vanilije:
6 žumanjaka
150 g šećera
80 g gustina
660 g mlijeka
1 šipka vanilije ili ekstrakt vanilije 1 žlica
250 g vrhnja za šlag

Žumanjke,šećer i gustin dobro promješati.Mlijeko sa vanilijom prokuhati i dodati masi od žumanjaka.Sve stavimo na paru i kuhamo dok se ne zgusne.Prekrijemo gotovu sa prozirnom folijom i ostavimo 2-3 sata u fržider da se ohladi.U ohlađenu dodamo izmiksano vrhnje za šlag.
Rastopimo 50 g bijele čokolade i svaku košaricu premžemo kistom iznutra.Na ovaj način će tijesto ostati hrskavo i neće omekšati od kreme.
Svaku košaricu napunimo kremom i po kremi posložimo sezonsko voće.Ja sam u ovom slučaju koristila kupine,ribizle,borovnice,kivi i mandarine koje sam prije slaganja filetirala.
1 paketić želatine ili providnog preljeva za torte rastopiti prema uputama na vrećici i premazati kistom voće.Korpice staviti na hlađenje i poslije samo uživati.U slast!



 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design