CAKE POPSI/POPSICLE

 

Veseli šareni zalogaji na štapiću.Dječija razonoda a mogućnosti dekoracije mali milion.Ovaj recept je jednostavan i brz,ali taj drugi dio tj.dekoracija oduzme dosta vremena.Za djecu nam ne treba ništa biti teško zar ne?😉

Sastojci

300 g mljevenog plazma keksa

200 g šećera u prahu

200 g maslaca(sobne temperature)

6 žlica đusa

Glazura

200 g čokolade za kuhanje(tamna ili bijela)

4 žlice ulja

Sve sastojke staviti u zdjelu i umutiti mikserom.Smjesu staviti na 30 minuta u frižider da se stegne.

Od ohlađene smjese uzimati komadiće veličine većeg oraha i praviti između dlanova loptice.Slagati ih na tacnu.

Malo čokolade otopiti i vrh štapića za ražnjiće(oko 1 cm) ili papirnate slamke umočiti u čokoladu i taj dio zabosti u kuglicu.Potom ih staviti u frižider ili zamrzivač  na 10 minuta da se čokolada stegne.Na ovaj način ne može pops spasti sa štapića.

U međuvremenu čokoladu sa uljem otopiti u mikrovalnoj.rashlađene popse umakati u čokoladu i okapati par sekundi okrećući štapić.Kad čokolada više ne curi.posuti sa jestivim mrvicama ili dekoracijom po želji.Pošto se čokolada brzo steže morate tako raditi jedan po jedan.Popse sa prve slike zabosti u stiropor/stirodur,a sa druge slike slagati na aluminijsku foliju gjde će se napraviti stopica od čokolade.Stopicu možete i sami napravit tako što nanesete malom kašičicom hrpice čokolade na foliju i na svaku potom spustite u ovom slučaju stegnuti pops.

Za sladoled na štapiću je postupak isti,smjesu stavite u kalup,zabodete suhi štapić i ostavite na hlađenje.Poslije umačete u čokoladu ,ja to činim dva puta i spuštam na foliju i odmah ukrašavam.






MEDENO SRCE

 

Ako volite slatkiš medeno srce onda će vas ovaj kolač isto oduševiti jer je ukus identičan.Za pripremu nije potrebno dugo vremena i za sat vremena možete imati savršen kolač na stolu.

Tijesto 

325 g brašna

300 g šećera

1 mala žličica sode bikarbone

1 mala žličica začina za medenjake ili cimeta

1 mala žličica kakaa

400 ml mlijeka

4 žlice ulja

3 žlice pekmeza od šljiva

Premaz

4 žlice pekmeza od šljiva

50 g čokolade za kuhanje

Glazura

100 g čokolade za kuhanje

60 g margarina


Sve suhe sastojke staviti u zdjelu i promješati.Dodati i ostale i mikserom sjediniti u glatku smjesu.

Tepsiju veličine 20x30 cm nauljiti i pobrašniti i istresti u nju pola smjese.Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stepeni 15 minuta.

Pekmez i čokoladu za kuhanje otopiti u mikrovalnoj ili na pari .

Nakon 15 minuta pečenja,koru izvaditi,premazati mješavinom pekmeza i čokolade i preko sasuti drugi dio tijesta.Peći još 20 minuta.

Kolač malo prohladiti i preko staviti čokoladnu glazuru koju smo otopili u mukrovalnoj ili na pari.

Ohlađen kolač rezati na štanglice.

U slast !

Recept je iz nove knjige"Moji brzi kolači"autor recepta je Anja Fosić.

PRHKA OREHNJAČA


 Tijesto

500 g oštrog brašna

2 jaja

1/2 praška za pecivo

200 g margarina/maslaca (sobne temperature)

4 žlice kiselog vrhnja

100 ml mlijeka

1/2 kocke svježeg kvasca (20 g )

pstohvat soli

1 čajna žlica šećera


Nadjev

400 g mljevenih oraha

200 g šećera

150 ml mlijeka

1 čep ruma

1 vanilin šećer

+4 žlice šećera u prahu za posipanje


U mlako mlijeko dodati svježi kvasac,čajnu žlicu šećera i žličicu brašna.Promješati i ostaviti da nadođe.

Sve ostale sastojke staviti u zdjelu ,promješati i dodati nadošli kvasac.Tijesto bude malo mekše,ali tako treba biti.

Istresti na pobrašnjenu površinu i po potrebi dodati još malo brašna i lagano premjesiti dok ne dobijemo kompaktnu kuglu koja se previše ne lijepi za ruke.

Podijeliti na 4 dijela.

Za nadjev pomješati mljevene orahe,šećer i rum i sve zaliti sa vrelim mlijekom.Promješati.

Svaku koru razvaljati otprilike na veličinu 30x20 cm,premazati nadjevom i saviti dužom stranom u rolat.Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.

Odmah staviti na pečenje u zagrijanu pećnicu na 160/170 stepeni otprilike 25 minuta dok blago porumene.

Pečene ostaviti 10 tak minuta da se prohlade i ako primjetite da vam se gornja kora napuhala tj.odvojila od nadjeva samo je preokrenuti naopako i ostaviti da se tako skroz ohladi.

Ohlađene orehnjače posuti šećerom u prahu i rezati na tanke kriške oštrim tankim nožem.

U slast!

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design