PRINCES KROFNE

  Mekane,kremaste,neodoljive😋

Kuvano tijesto:
250 ml vode
125 g margarina
150 g brašna
1 žlica šećera
prstohvat soli
4 jaja

Krema:
500 ml mlijeka
250 g šećera
2 žumanjka
4 žlice gustina(vrhom pune)
2 vanilin šećera
125 g margarina
i još:
300 ml slatkog vrhnja


U šerpicu stavimo vodu,margarin,šećer i so pa stavimo da se kuha.Kad prokuha i margarin se u potpunosti istopi dodamo odjednom svo brašno i mješamo drvenom kašikom dok se sve lijepo ne poveže i ne formira kugla.Otprilike, miješanje traje 2 minute i na dnu šerpe se uhvati tanki sloj tijesta, e tada znate da je tijesto dovoljno kuhano.

Ostavimo ga da se ohladi.U ohlađeno dodamo jedno jaje i mutimo mikserom dok se ne poveže sa tijestom.Tako radimo i sa svakim narednim,dok sva 4 ne utrošimo.
Gotovo tijesto stavimo u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskujemo male hrpice na pleh koji je obložen papirom za pečenje.

Praviti male razmake između hrpica.Kad se tijesto istiskuje ono mora biti u dva nivoa,znači napravite puni kružić pa nastavite još jedan  gore(kao puževa kućica).Kada bismo samo jedan radili ne bismo dobili visinu princeze niti bismo imali poklopac.Vrhove koji strše dotaći sa vlažnim prstom.

Pećnicu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180.Peći ih 40-45 min dok ne porumene.Za vrijeme pečenja pećnica se NE SMIJE OTVARATI!.U suprotnom bi tijesto ispuhalo u doticaju sa zrakom i nebi uspjele.

Za kremu jedan dio mlijeka pomješati sa žumancima i gustinom,a ostatak sa šećerom staviti da kuha.U prokuhano dodati smjesu i mješati na vatri dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre,pokriti prozirnom folijom i ohladiti.U ohlađenu kremu dodati izmiksani margarin.

Slatko vrhnje umutiti.

Ohlađenim princes krofnama rezati vrhove tj.kapice.Kremu i slatko vrhnje staviti u dresir vrećice i puniti krofnice.Poklopiti kapicom i gotove za kraj posuti šećerom u prahu.Dobro ohladiti.
U slast!

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design