BUHTLE SA DOMAĆIM PEKMEZOM OD ŠLJIVA


Potrebno:
500 g brašna
1 kocka svježeg kvasca
60 g šećera
prstohvat soli
75 g margarina/maslaca
1 vanilin šećer
250 ml toplog mlijeka
1 jaje
200 g pekmeza
40 g margarina za premazati kalup

Priprema:
Mlijeko i margarin zajedno otopiti i ugrijati.U zdjelu staviti sve ostale sastojke i dodati ugrijano mlijeko.Dobro izmješati.Najlakše je sa mikserom sa nastavcima za tijesto.Ostaviti dizati 45 minuta.
Nadošlo tijesto istresti na radnu površinu,malo premjesiti i razvaljati u pravougaonik.
Rezati kocke veličine 7×7 cm,na svaku staviti kašičicu pekmeza ili nutelle i krajeve spajati jedan sa drugim i dobro stisnuti da nadjev ne iscuri.
Redati u okruglu tepsiju promjera 26 cm koju smo premazali margarinom.
Stavljati ih tako da nam sastav bude dole.Meni je od ove količine izašlo 18 kom.Složene ostaviti još 30 minuta da nadolaze.
Pećnicu zagrijati na 200 stepeni.Prije pečenja buhtle premazati sa istopljenim margarinom.Peći ih 20 minuta i ohlađene posuti šećerom u prahu.
U slast!


LIJENA PITA

Potrebno:
6 jaja
24 žlice šećera(ravne)
6 malih šoljica mlijeka
6 malih šoljica ulja
32 žlice brašna(vrhom punih)
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
oko 1 kg jabuka
cimet po želji
2 žlice pekmeza od šljiva ili nekog drugog

Prvo oguliti jabuke,narendati i staviti u suhu tavu.Malo ih posuti šećerom ko voli slađe,a i ne mora.Dodati i malu kašičicu cimeta.Jabuke dinstati na vatri dok sav sok ne ispari.Na kraju dodati i pekmez i promješati.Po želji se mogu dodati i 2 žlice oraha ili mrvica(za povezivanje smjese)

Jaja umutitit pjenasto sa šećerom pa dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno sa praškom.Tepsiju veličine 25×35 namazati uljem i posuti brašnom.Pola smjese istresti u tepsiju i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni 10 minuta da se malo zapeče.Izvaditi,staviti preko jabuke,poravnati ih i sasuti drugi dio tijesta.Vratiti u pećnicu i peći još 35 minuta.Provjeriti sa čačkalicom da li je gotov.Vruć posuti vanilin šećerom ili hladan šećerom u prahu.

Napomena:

* šoljice su od espressa 
*Umjesto jabuka možete koristiti višnje,samo u tom slučaju tijesto nije potrebno prethodno zapeći.Ja višnje prije stavljanja uvaljam u brašno pa ih onda pobacam po tijestu.

INTERKONTINENTAL TORTA


Kora:
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
7 žlica mljevenih oraha
2 žlice brašna
Ovo je količina za jednu koru,a treba ispeći 3 ovakve.
Fil:
15 žumanjaka
15 žlica šećera
250 g maslaca
50 g čokolade za kuhanje
150 g mljevenih oraha
Priprema:
Umutiti bjelanjke  i šećer u snijeg pa dodati orahe i brašno i umiješati ručno.
Kalup promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje i istresti masu u kalup.Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 20 min.Zavisno od pećnice.
Ostaviti koru da se ohladi,a u međuvremenu ispeći još dvije ovakve.

Za fil umutiti žumance sa šećerom pjenasto i kuvati na pari 25 min.Kad se zgusne skinuti i hladiti povremeno miješajući.Maslac pjenasto umutiti i dodati ohlađenom filu pa potom podjeliti na 3 djela.U 1/3 dodati otopljenu čokoladu,2/3 ostaviti žutu,a u 3. dio dodati mljevene orahe.Kore naizmjenice mazati sa kremama,prvo čokoladna pa žuta i na kraju sa orasima.Tortu ukrasiti šlagom.
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design