MONTE KOLAČ


 Potrebno:
36 kom Petit Beure keksa ili nekog drugog(ca.400 g)
100 ml mlijeka
1 žlica ruma

Krema:
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
4 vrhom pune žlice gustina
250 g margarina

Ganach:
500 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade

Priprema:
Keks umačemo u mlako mlijeko u koje smo dodali žlicu ruma.Slažemo u srednju tepsiju.Ja sam slagala u 3 reda po 6 keksa.Složimo još jedan red preko.

Za kremu stavimo 400 ml mlijeka sa šećerom da provri i potom u uzavrelo dodamo razmućen gustin sa ostalih 100 ml mlijeka.Miješamo na vatri dok se ne zgusne.Gotovu kremu prekrijemo po površini prozirnom folijom i ostavimo da se hladi.U ohlađenu kremu dodamo margarin sobne temperature i dobro izmutimo.Kremu namažemo preko keksa.

U šerpicu stavimo slatko vrhnje i nasjeckanu čokoladu i mješamo dok se čokolada skroz ne rastopi i poveže sa vrhnjem ,ali ne smije prokuhati.Skinemo sa vatre i nakon 5 min.prelijemo preko kreme.Masa je skroz rijetka i treba prenoćiti u fržideru da se stegne.Ohlađen kolač rezati na štanglice.U slast!

GRČKA BAKLAVA


Potrebno:
8 jaja
2 čaše jogurta (1 čaša=180 ml)
2 čaše šećera
2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
500 g mljevenih oraha
2 paketa kora za baklave i savijače

Zaljev:
1200 ml vode
1500 g šećera

Priprema:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom,dodati ulje,jogurt i na kraju prašak za pecivo.
Uzeti tri kore,staviti u veliki pleh od pećnice zagrabiti većom kutlačom/paljkom smjesu koju smo umutili i preliti po kori.Žlicom razmazati i posuti lagano mljevenim orasima.Preko staviti dvije kore i ponoviti postupak.Tako raditi dok god imamo kora(malo smjese ostaviti za kraj).Kad stavimo zadnje 2 kore,oštrim nožem izrežemo na rombove.Malo je nezgodno jer je smjesa rijetka i baklava mekana ali polako i sa ostrim nožem i to se napravi bez problema.Sad gotovu baklavu trebamo zaliti sa ostatkom smjese.Lagano razmazati tako da je sva prekrivena.Staviti je u zagrijanu pećnicu na 160 stepeni oko 45 min da se peče.Kad baklava lijepo porumeni,što se desi nakon 10-tak minuta jer je prelivena smjesom sa jajima prekriti je alufolijom.

Zaljev stavimo u šerpu i kad prokuha kuhamo 10 min.na najjačoj vatri.Potom ga ostavimo po strani da se malo prohladi.
Gotovu baklavu vruću zalijemo lagano sa zaljevom i ostavimo da se ohladi.
Napomena:
Ako želite tanju baklavu možete sve sastojke prepoloviti ili praviti u manjoj tepsiji pa da bude kao ova.U slast!
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design