Ukoliko volite donuts imam odličan recept za vas.Topli i mirisni uronjeni u mliječnu čokoladu sa dodatnim bounty preljevom danas su bili kod nas,dok je vani padao snjeg prvi ove zime.
Sastojci za 28 komada
800 g brašna70 g omekšalog maslaca ili margarina
1 kocka svježeg kvasca
2 žlice vode
50 g šećera
350 ml toplog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
1 mala žličica soli
1 mala žličica cimeta(može i bez)
1 čajna žličica vanilija ekstrakta
Priprema
Šećer,vodu,žlicu brašna i izmrvljeni kvasac promješati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Ostale sastojke staviti u zdjelu,dodati nadošli kvasac i mješati mikserom oko 5-10 minuta.
Istresti u veću zdjelu koju prethodno nauljimo.Ostaviti na toplom dok se volumen ne udvostruči.
Nadošlo tijesto istresemo iz zdjele i odmah razvaljamo na 1 cm debljine bez prethodnog mješanja i
vadimo pomoću čaše ili izrezivača za donuts.Moji su promjera 8 cm.Ukoliko režete sa čašom potrebno
je i u sredini napraviti jedan manji kružić.Od ostataka tijesta formirati kuglu i dok se svo ne utroši
ponavljati postupak.
Izrezano tijesto prekrijemo krpom i ostavimo na toplom još sat vremena.
Ulje zagrijemo ali ne previše.Idealna temperatura je 150 stepeni.Test možete napraviti tako što umočite
vrh drvene varjače i ako se oko nje stvaraju mjehurići ulje je spremno za prženje.Stavljamo donuts u
ulje i pržimo sa svake strane po 2-3 minute.
Gotove donuts vadimo na ubrus i po želji umačemo tople u kristal šećer ili ohlađene u otopljenu
čokoladu sa dodatkom 2 žlice ulja na 100 g.
Dekorirati se mogu sa slatkišima i mnogim drugim ukrasima.
U slast!