MONTE TORTA

  Kore:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
120 g brašna

140 g sitno sjeckanih lješnjaka

Krema:
1 litar mlijeka
100 g šećera
2 pudinga vanilija
5 vrhom punih žlica gustina
10 žumanjaka
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje

I još:
par žlica nutele
200 g petit keksa
500 ml vrhnja za šlag

 Bjelanjke pjenasto umutiti i dodati šećer.Mutiti dok smjesa ne postane svilenkasta i čvrsta.Dodati brašno i umješati lagano pjenjačom.

  1. Sitno isjeckane lješnjake podjeliti na dva dijela i rasporediti u 2 okrugla kalupa fi 26 cm čije smo dno obložili papirom za pečenje.Preko lješnjaka staviti u svaki kalup po pola smjese od bjelanjaka.Zagladiti i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni i peći oko 15 minuta.

Ohlađen biskvit izvaditi iz kalupa i preokrenuti ga tako da strana s lješnjacima dođe gore.
Par žlica nutele zagrijati kratko u mikrovalnoj i premazati tanko preko lješnjaka.Preko nutele poslagati petit kekse.

Za kremu pomješati žumanjke sa 200 ml mlijeka,dodati gustin  i puding.Ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru.Kad provrije dodati umućenu smjesu i mješati na vatri dok se ne zgusne.Skinuti sa šporeta,sasuti u zdjelu i po površini kreme staviti prozirnu foliju i ostaviti na hlađenje.
Ohlađenu kremu izmiksati,podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati istopljnih 100 g čokolade za kuhanje.
Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu ,prepoloviti i u svaku kremu dodati polovicu.
Umutiti 300 ml slatkog vrhnja.
Jednu koru staviti u kalup,preko keksa namazati pola žute kreme,preko nje čokoladna krema i polovica umućenog vrhnja za šlag.Preko druga kora,žuta krema,čoko krema i ostatak šlaga.
Tortu ostavit par sati na hlađenje i sa ostatkom od 200 ml umućenog šlaga tortu okolo premazati i dekorirati po želji.
U slast!























0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design