LIMUNČIĆI

Limunčići su dekorativan suhi kolač čija priprema malo duže traje,ali vrijedi svakog truda.Mene podsjeća na rafiole koje baš volim.

 Tijesto

400 g brašna

100 g maslaca ili margarina

100 g šećera

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

150 ml mlijeka

prstohvat soli

2 žumanjka

korica 1/2 limuna


Fil

2 bjelanjka

1 vanilin šećer

80 g šećera

prstohvat soli

korica 1/2 limuna

200 g mljevenih badema,oraha ili lješnjaka  

Za bojanje

žuta i zelena boja u prahu ili aroma limuna

300 ml vode

300 g šećera

malo rum arome

Za tijesto izmiksati žumanjke sa omekšalim maslacem,šećerom i limunovom koricom.Dodati mlijeko pa brašno pomješano sa praškom i vanilin šećerom.Tijesto miješati mikserom i završiti ručno na stolu.Po potrebi dodati još brašna.Umotati u prozirnu foliju i ostaviti sat vremena u frižider.

Za fil umutitit pjenasto bjelanjke,dodati šećer i vanilin šećer i mutiti par minuta dok masa ne postane gusta i sjajna.Dodati limunovu koricu i mljevene bademe i ručno ih umješati.Smjesu također ostaviti u frižider.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljati,rezati krugove,na svaki staviti žličicu fila i preklopiti.Krajeve dobro stisnuti ,sastav okrenuti na dole i vrhove stisnuti kao bonbonu.

Peći ih na 160 stepeni oko 25 minuta.

Vodu nasuti u dvije manje zdjelice.U jednu dodati žutu,a u drugu zelenu boju.Ohlađeni limunčić uzeti,krajeve umočiti u zelenu boju pa potom cijeli ubaciti u žutu boju.Napraviti 5-6 komada,spustiti na ubrus pa onda tek redosljedom valjati u kristal šećer.Ostaviti par sati na zraku da se prosuše i potom spremiti u kutije .

u slast!

Autor recepta:Hanuma kocht

MEDENE ŠTANGLICE

Medene štanglice su pravi blagdanski kolačići.Ukoliko volite medenjake ova verzija vam je mnogo jednostavnija i brža za napraviti,a spremljeni u limenu kutiju mogu dugo stajati.Lješnjaci,med i cimet,ne trebam ništa više pisati.

Tijesto
200 g tečnog meda
250 g šećera
1 vanilin šećer
125 g maslaca ili margarina
2 jaja
5 žlica mlijeka
1 žlica arome limuna
1 ravna čajna žlica cimeta
2 vrhom pune žlice kakaa
400 g brašna
1 puding čokolada(45 g)
3 ravne čajne žlice praška za pecivo
375 g krupno sjeckanih lješnjaka

Glazura
200 g šećera u prahu
1 žlica konjaka
3 žlice vrućeg mlijeka

Med,šećer,vanilin šećer i maslac staviti na vatru da se otope.Toplo staviti u zdjelu od miksera i ostaviti da se dobro ohladi.
U prohlađenu masu dodavati postepeno jaja,mlijeko,aromu,cimet i kakao.
Brašno promješati sa praškom za puding i praškom za pecivo i lagano sve promješati.Ja koristim k nastavak na mikseru.Na kraju dodati i lješnjake.
Pleh od pećnice (30x40)premazati maslacem i istresti tijesto.Poravnati ga ravnomjerno i potom premazati sa vodom pomoću kista po površini.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 25-30 minuta.
Za glazuru sve sastojke promješati dok ne dobijemo gustu masu i čim izvadimo kolač iz pećnice odmah ga premazati.Ohlađen rezati na štanglice 2x6 cm.
Od ove količine izađe baš dosta štanglica.U limenoj kutiji mogu par tjedana ostati svježi.


 

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design