TORTA OD BADEMA I MALINA

 Kod nas je dosta sada popularna ova osvježavajuća i preukusna torta od badema i malina sa vanilija kremom.Za ljetne dane pun pogodak.Veoma se često nosi i kao poklon ,pa evo ako niste do sada pravili pišem vam recept i obavezno je probajte.Umjesto malina može se koristiti bilo koje bobičasto voće,a ako vam je draže svježe,
onda preko prve kore tanko namažite sloj kreme pa posložite svježe voće pa preko njega ostatak kreme.Ukoliko nemate listiće badema alternativa može biti grubo sjeckani orasi ili lješnjaci.

Prhko tijesto

150 g oštrog brašna

1/2 praška za pecivo

90 g šećera

1 vanilin šećer

100 g maslaca/margarina

4 žumanjka

Kora sa bademima

4 bjelanjka

190 g šećera

100 g badema u listićima 

Žele

1 puding od vanilije

200 ml vode

3 žlice šećera

450 g malina

Krema od vanilije

700 ml mlijeka

3 pudinga od vanilije

60 g šećera

1/2 kesice burbon vanilin šećera

200 ml slatkog vrhnja


1. U posudi izmješati sve suhe sastojke,dodati maslac pa na kraju žumanjke i zamjesiti prhko tijesto.U kalup promjera 26 cm staviti papir za pečenje i polovicu prhkog tijesta.Utapkati ga prstima ili malim valjkom(može i čašom).Sa drugom polovicom tijesta napraviti isto u drugom kalupu.

2. Bjelanjke čvrsto umutiti i dodati im šećer i mutiti dok smjesa ne postane sjajna.Obje kore premazati umućenim snjegom i ostaviti pola cm od ruba .Posuti odgore sa listićima badema.

Tijesta peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta,dok bademi blago poprime boju.Jednu koru dok se malo prohladi odmah izrezati na 16 jednakih djelova.

 3. Za žele razmutiti puding u 100 ml vode a ostatak vode,šećer i maline staviti u šerpu na vatru i kad pođe kuhati dodati umućeni puding i mješati dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

4. U malo mlijeka razmutiti puding,a ostatak mlijeka sa šećerima staviti da prokuha.U prokuhano dodati puding i mješati na vatri dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre i po površini kreme staviti prozirnu foliju te ohladiti.Ohlađenu kremu izmiksati i dodati joj umućeno slatko vrhnje i još kratko izmutiti da se poveže.


Na tacnu staviti jednu koru pa oko nje obruč za torte.Mlak žele staviti preko kore.Preko želea namazati kremu od vanilije i poklopiti korom koju smo narezali.Posuti šećerom u prahu.


 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design