ČOKOLADNI KOLAČ

Najdraži čokoladni kolač kako djeci tako i velikim.Ima ga još i pod nazivom Bečke kocke.Obavezan je na rođendanima.Pišem recept ako ga još nemate,što ne vjerujem.Recept mi dala buduća kuma😊

Tijesto
6 žumanjaka
150 g šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina (omekšalog)
4 vrhom pune žlice brašna
2 žlice kakaa
2 žlice nesquika
1 prašak za pecivo
6 bjelanjaka

+200 ml mlijeka za preliti biskvit

Ganach

500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade


Umutiti omekšali maslac pjenasto,dodati šećer i žumanjke i nastaviti mutiti.Dodati i brašno,prašak i kakao/nesqiuk.Na kraju ručno umiješati prethodno umućene bjelanjke.
Smjesu rasporediti u pleh 35x24 koji smo prije toga tanko premazali margarinom ili uljem i posuli brašnom.
Tijesto peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 20 minuta.
Gotov vruć kolač zaliti sa 200 ml hladnog običnog ili čokoladnog mlijeka.

U šerpicu stavtiti slatko vrhnje i izlomljenu čokoladu.Na laganoj vatri mješati dok se sva čokolada ne otopi i poveže sa vrhnjem.
Paziti da ne prokuha.
Dobiveni ganach preliti preko tijesta.
Ako se pojavi koji mjehurić.probušiti ga čačkalicom😉
Kolač ostaviti u frižideru najbolje preko noći da se ganach lijepo stegne.
U slast!


*U tijesto možete staviti 4 žlice kakaa,nesquik nije neophodan

*Ako nemate mliječnu čokoladu stavite 400 g za kuhanje








 

LJEŠNJAK ŠTANGLICE

Veoma aromatične lješnjak štanglice će vas osvojiti pri prvom zalogaju.Lješnjaci i citrusne notre su karakteristika koju ćete dugo pamtiti.






Tijesto

100 g maslaca

120 g šećera

7 žumanjaka

1 limun (sok i korica)

1 vanilin šećer

180 g brašna

Fil

7 bjelanjaka

280 g šećera

1 vanilin šećer

280 g mljevenih lješnjaka

50 g čokolade za kuhanje (narendane)

3 žlice marmelade od marelice

4 žlice vode ili likera od marelice


Sve sastojke za tijesto osim brašna mutiti 10 minuta.Dodati brašno,promješati i staviti tijesto u pobrašnjen pleh (ja sam koristila 30x40)i peći na 200 stepeni 16 minuta.

U međuvremenu bjelanjke i šećer mutiti mikserom na pari oko 5 minuta.

Lješnjake i čokoladu promješati i dodati umućenim bjelanjcima.

Marmeladu sa vodom zagrijati i premazati preko toplog tijesta koje smo nakon 15 minuta izvadili iz pećnice.Preko marmelade premazati masu od bjelanjaka,vratiti u pećnicu i peći još 16 minuta .

Malo prohlađen rezati na štanglice 6 x 2 cm.

U slast!


 


POGAČA TIJESTO

Neki dan sam pronašla ovaj recept kod Kikis Kitchen i odlučila da ga probam.Nadala sam se  da su ništa puno drugačije od dosadašnjih koje sam pravila,a vjerujte da ih je bilo mnogo.Ovo je navodno turski recept za pogaču i ja u životu nisam jela ljepše.Čak sam pola spakovala u plastičnu kutiju i sutradan su bile mekane kao duša,a tako ukusne ljudi moji.Morate ih probati.Puniti ih možete po želji.Čak se mogu i zemičke raditi za hamburgere,kao što se vidi na slici.Preporučam vam da ih probate i sigurna sam da će često naći mjesto na vašim slatkim stolovima.

Potrebno
900 g brašna
1 kocka svježeg kvasca ili 2 žlice suvog
3 žlice šećera u prahu
560 ml toplog mlijeka
250 ml ulja
1 prašak za pecivo
1,5 čajna žlica soli

1 žumanjak i 2 žlice mlijeka za premazati kiflice

Mlijeko zagrijati,dodati kvasac i šećer u prahu,promješati i ostaviti poklopljeno 10 minuta da se kvasac aktivira.
Nakon toga dodati ulje,pola brašna so i prašak i promješati.Ja to sve radim sa samostojećim mikserom,a možete i ručno.
Dodati i ostatak brašna i nastaviti mješati 5 minuta.Tijesto prekriti i ostaviti na toplom oko sat vremena.
Nadošlo tijesto istresti na stol bez miješanja i kidati komade težine 60 g.Trebalo bi izaći 28 komada.Možete to i odoka raditi ne morate vagati svaki posebno.Uzimati komade tijesta i praviti loptice.Formirane prekriti krpom i pustiti stajati pola sata.
Nakon toga svaku lopticu razvaljati u elipsasti oblik bez da brašnite stol.Tijesto je samo od sebe masno pa se neće zalijepiti.
Punjenje tj fil staviti na početak,prebaciti preko tijesto i srolati do kraja.Svaku redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Prekriti ih ponovo i ostaviti još pola sata.u međuvremenu zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
Kiflice prije pečenja premazati mješavinom žumanjka i mlijeka i staviti peći oko 20 minuta.
Poslije vam preostaje samo da uživate.

*oblike i punjenja možete raditi po želji
*prije pečenja možete slane posuti makom,susamom,kimom,mješavinom sjemenki
*možete hrenovku staviti u tijesto
*nisam pogriješila što se tiče šećera,u prahu se koristi😉





 

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design