DAN I NOĆ


Kolač za koji se uvijek traži recept.Vizuelno je lijep,a ukus mu je spoj čoko i vanilija tijesta sa filom od oraha i čokolade.Idealan je za slavlja jer može da stoji i par dana a da ne izgubi na svježini.


Tijesto

4 žumanjka

200 g maslaca

300 g šećera

100 ml mlijeka

300 g brašna

snijeg od 5 bjelanjaka

2 žlice kakaa


Krema

180 g čokolade za kuhanje

9 žlica mlijeka

2 žumanjka

140 g šećera

150 g maslaca

100 g oraha



 Za tijesto mikserom umutiti žumanjke,omekšali maslac i šećer te postupno dodavati mlijeko,brašno i na kraju ručno sa špatulom umješati snijeg od bjelanjaka.

Tijesto prepoloviti i u jednu polovicu dodati kakao. Peći svako posebno u tepsiji promjera 35×20 cm obloženu sa papirom za pečenje.


Za kremu u srednju šerpu staviti čokoladu,mlijeko,žumanjke i šećer.Kad prokuha kuhati oko 5 minuta.Skinuti sa vatre i u vruće dodati maslac i mješati da se otopi.Kad se otopio dodati i orahe.

Crno tijesto staviti u tepsiju u kojoj se i peklo i zaliti ga sa kremom.Preko kreme spustiti i žuto tijesto.Lagano pritisnuti rukom da se spoji krema sa tijestom.Ostaviti preko noći da se krema stegne.Ohlađen posuti šećerom u prahu i rezati na štanglice.

U slast!

BINGO TORTA


 Tijesto

4 jaja

4 žlice šećera

1 prašak za pecivo

5 žlica mljevenih oraha

2 žlice ulja

1 žlica brašna

Umutiti bjelanjca sa šećerom,dodati žumanjca i sve ostale sastojke.

Izliti u kalup promjera 24 cm kojem smo dno obložili papirom za pečenje.Koru peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 15 minuta.

Krema

1500 ml mlijeka

4 pudinga od vanilije

400 g šećera

1 žlica gustina

250 g maslaca 

__________________

150 g mljevenog keksa

150 g čokolade za kuhanje

200 g jaffa keksa

200 g piškota

oko 400 ml đusa

i jos 300 ml slatkog vrhnja


Mlijeko i šećer staviti na vatru,a u jedan dio mlijeka razmutiti pudinge i gustin.Kad mlijeko provri dodati smjesu i mješati par minuta dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa vatre i prekriti po površini prozirnom folijom.

Ohlađenu kremu kratko umutiti pa joj dodati umućeni maslac.Podjeliti je na 3 djela.U jedan dio dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu,u drugi dio dodati mljeveni petit keks,a treći dio ostaviti žut.

Koru staviti na tacnu,oko nje podesivi obruč za torte i poškropiti je malo sa sokom.Preko staviti fil od keksa,pa po njemu posložiti jaffa keks kojeg prvo umočimo u đus pa slažemo sa čokoladom okrenutom na dole.

Po jaffi mažemo kremu sa čokoladom i preko redamo piškote koje isto umačemo u sok.Preko piškota mažemo žutu kremu.

Kremu prekriti prozirnom folijom i ostaviti preko noći na hlađenje.Sutradan skinuti kalup i preko staviti 300 g umućenog vrhnja za slag.Dekorisati po želji.


 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design