SALNJACI




Salnjaci,salčići ili salašnjaci su moji najdraži kolači.
Prave se u ovo doba godine,kad vani studen uhvati i kad vatra u kaminu pucketa.
Razlog tome je jer se u vrijeme zime odrađuje svinjokolja pa se salo lako nabavi.
Ja sebi jedan dio zaledim,tako da ga uvijek imam u zalihama.

Za početak je potrebno salo dobro očistiti od eventualnih žilica i nečistoća i potom ga samljeti na mašini za mljevenje mesa.
Sama priprema je malo duža ali ništa to nije teško jer se dobije stvarno neponovljiv i jedinstven okus.
Tijesto bude nalik lisnatom jer je i sam proces izrade jednak.
Probajte napraviti jer vrijedi probati.

Potrebno:

750 g mekog brašna +/-
1 žlica svinjske masti
1 žlica sala
2 žumanjka
1 jaje
200 ml bijelog vina
200 ml vode
1 limun (sok i korica)
500 g samljevenog sala (za premazivanje)

Priprema

U posudu stavite sve sastojke i zamjesite tijesto.Ako je premekano dodavati još brašna dok ne postane kompaktno.
Tijesto odmah razvaljati što tanje ,uzeti 1/4 sala i premazati preko tijesta (slika 1).
Preklopiti bočne strane (slika 2) pa naposljetku i preostale dvije (slika 3).
Tijesto zamotati u przirnu foliju i ostaviti u frižider na pola sata.
Postupak ponavljati još tri puta i nakon svakog mazanja ostaviti u frižider.
Na kraju ga razvaljati na debljinu od 5 mm i rezati na kocke veličine 6×6 cm.
Na svaku kocku staviti kašičicu pekmeza (slika 5)još ako imate domaći,ne može biti bolje.
Kocke preklapati kao knjigu ,a rubove najbolje namazati vodom da se tijesto bolje zalijepi 
jer prilikom pečenja se razlista pa pekmez može iscuriti.
Gotove salnjake složiti u pleh obložen papirom za pečenje i staviti ga u prethono zgrijanu pećnicu na 250 stepeni.
Peći oko 20 minuta dok lijepo ne porumene ili duže,zavisno od pećnice.
Ohlađene posuti šećerom u prahu.
Nakon par dana su najbolji(ako vam izdrže toliko).
 ili salašnjaci su meni najdraži kolači.
Prave se u ovo doba godine,kad vani studen uhvati i kad vatra u kaminu pucketa.
Razlog tome je jer se u vrijeme zime odrađuje svinjokolja pa se salo lako nabavi.
Ja sebi jedan dio zaledim,tako da ga uvijek imam u zalihama.

Za početak je potrebno salo dobro očistiti od eventualnih žilica i nečistoća i potom ga samljeti na mašini za mljevenje mesa.
Sama priprema je malo duža ali ništa to nije teško jer se dobije stvarno neponovljiv i jedinstven okus.
Tijesto bude nalik lisnatom jer je i sam proces izrade jednak.
Probajte napraviti jer vrijedi probati.





slika 1

slika 2

slika 3

slika 4

slika 5

KIFLICE VANILICE




Stari,dobri provjereni recepti.


Potrebno:

200 g masti(svinjske)
sok i kora jednog limuna
500 g mekog brašna
1 jaje
4 žlice šećera
pekmez za spajanje
šećer u prahu za uvaljati

Priprema:

Pomješati sve sastojke ,tijesto tanko razvaljati.Malom čašom vaditi oblike.
Slagati u pleh i peći na 170 stepeni 10 -tak minuta.
Ohlađene spajati po dva sa pekmezom po želji.
Spojene vanilice uvaljati u šećer u prahu.

PUDING IŠLERI

 Potrebno:

200g masti(svinjske)ili 300 g margarina
120 g šećera u prahu
2 pudinga od čokolade
300 g mekog brašna
1 žlica kakaa
3 žlice mlijeka
kašičica praška za pecivo
i još:marmelada za spajanje 
100 g čokolade za glazuru

Priprema

Umijesiti tijesto,tanko razvaljati i rezati manjom čašom ili kalupom krugove.
Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći na 170 stepeni oko 10 min.
Ostaviti ih da se ohlade u plehu jer dok su topli rasipaju se.
Spajati marmeladom po dva  i gornju stranu umakati u čokoladu otopljenu na pari.



TOBLERONE



Potrebno:

4 žumanjka
8 žlica šećera u prahu
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
100 g sjeckanih oraha
100 g mljevenog keksa
oko 350 g petit keksa

Priprema

Žumanjke i šećer umutiti mikserom pa staviti na paru.Kad se malo zagrije,otprilike nakon 5 min.dodati čokoladu usitnjenu i margarin.Kuhati na pari oko 15 minuta.Dodati orahe i keks i mješati dok se masa ne zagrije.
Uzeti kalup za trokutiće i obložiti ga providnom folijom.Keks uspravno posložiti s obje strane kalupa.Toplu masu sasuti u kalup.Po vrhu poslagati keks i sve dobro stisnuti sa folijom.Ostaviti da se stegne.Ohlađen odmotati i stranice se po želji mogu premazati čokoladom i posuti lješnjacima.


*umjesto keksa može se koristiti i oblatna

ORAŠČIĆI

Potrebno:

180 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha
1 žlica kakaa
220 g brašna

Krema I
125 ml mlijeka
2 žumanjka
aroma vanilije
4 žlice šećera
3 žlice brašna
80 g margarina

Krema II
100 g mljevenih oraha
žlica ruma ili soka naranče
3 žlice marmelade

Postupak

Za tijesto sve sastojke staviti u zdjelu i izmješati mikserom sa nastavcima za tijesto.Tijesto istresti na radnu površinu i jos malo premjesiti.Pripremiti kalupiće za oraščiće.Od tijesta otkidati komadice veličine klikera i utisnuti u kalup.Kalup nije potrebno ničim mazati.Popuniti kalupe ,staviti ih u lim za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stepeni nekih 12 munuta..Izvaditi,malo ih prohladiti i lupnuti kalupićem po stolu,oraščić će sam ispasti..ili ga gurnuti palcom.
Kremu I skuhati tako što ćemo umutiti žumanjke i brašno sa malo mlijeka.Ostatak mlijeka,aromu vanilije i šećer staviti da kuha.U proključalo mlijeko sasuti umućenu masu i kuhati miješajući dok se ne zgusne.Skuhanu kremu prekriti prozirnom folijom po površini i ostaviti da se ohladi.U ohlađenu dodati prethodno umućen margarin.Kremu stavljati na polovice oraščića i poklopiti drugom praznom polovicom.Mogu se posuti šećerom u prahu.
Kod druge kreme pomješati sve sastojke.Punite kremom po želji.Ili prvom ili drugom,Kako vam više odgovara.

BRESKVICE


Slatke male breskvice koje su neizostavne na blagdanskom stolu.Oko njih ima poprilično posla i priprema je malo duža,ali zato kad se završe zadovoljstvo je zagarantovano.
























Potrebno:

4 jaja
1 čaša šećera
1 čaša ulja
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
500 g mekog brašna

Fil:

150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
izdubljene mrvice
par žlica šećera
malo arome vanilije 
aroma ruma
+crvena i žuta jestiva boja u prahu i aroma maline ili neka druga
   

Postupak

Pjenasto umutiti jaja,šećer,i vanilin šećere.dodati ulje i naposljetku i brašno pomješano sa praškom za pecivo.Smjesu prekriti folijom i ostaviti u frižider na 2 sata.

Od tijesta napraviti duguljasti valjak i izrezati ga na komade veličine 1 cm.Od svakog komada napraviti kuglicu velicine manjeg oraha i potom ih redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći ih u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni 8-10 minuta.Moraju ostati svijetle.

Ohlađene izdubiti sa nožićem sa unutrašnje strane.Mrvice sačuvati.

Za fil pomješati sve sastojke.Masa treba biti povezana,znači dodavati pekmez dok se sve ne poveže.
Puniti izdubljene polovice.Naposljetku ih spajati po dvije.

U dvije zdjelice nasuti po 1 dcl vode i staviti po kašičicu žute i crvene boje.Ja koristim jestive boje u prahu.U jednu žutu,a u drugu crvenu ili možete bojati samo crvenom.Dodati i aromu maline,jagode ili breskve u crvenu boju.
U treću zdjelicu staviti kristal šećer.

Breskvicu umočiti s jedne strane u jednu boju,a drugu polovicu u drugu boju i odložiti na stol.Napraviti par komada i potom redoslijedom kojim su se bojale valjati u šećer.Slagati na tacnu.Do sutradan ostaviti da se osuše pa ih spakovati u zatvorenu kutiju.Mogu trajati tjednima.

*čaša je od 2 dcl




 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design