GRČKA BAKLAVA


Potrebno:
8 jaja
2 čaše jogurta (1 čaša=180 ml)
2 čaše šećera
2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
500 g mljevenih oraha
2 paketa kora za baklave i savijače

Zaljev:
1200 ml vode
1500 g šećera

Priprema:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom,dodati ulje,jogurt i na kraju prašak za pecivo.
Uzeti tri kore,staviti u veliki pleh od pećnice zagrabiti većom kutlačom/paljkom smjesu koju smo umutili i preliti po kori.Žlicom razmazati i posuti lagano mljevenim orasima.Preko staviti dvije kore i ponoviti postupak.Tako raditi dok god imamo kora(malo smjese ostaviti za kraj).Kad stavimo zadnje 2 kore,oštrim nožem izrežemo na rombove.Malo je nezgodno jer je smjesa rijetka i baklava mekana ali polako i sa ostrim nožem i to se napravi bez problema.Sad gotovu baklavu trebamo zaliti sa ostatkom smjese.Lagano razmazati tako da je sva prekrivena.Staviti je u zagrijanu pećnicu na 160 stepeni oko 45 min da se peče.Kad baklava lijepo porumeni,što se desi nakon 10-tak minuta jer je prelivena smjesom sa jajima prekriti je alufolijom.

Zaljev stavimo u šerpu i kad prokuha kuhamo 10 min.na najjačoj vatri.Potom ga ostavimo po strani da se malo prohladi.
Gotovu baklavu vruću zalijemo lagano sa zaljevom i ostavimo da se ohladi.
Napomena:
Ako želite tanju baklavu možete sve sastojke prepoloviti ili praviti u manjoj tepsiji pa da bude kao ova.U slast!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design