HURMAŠICE SA ULJEM








Ovo su najjednostavnije hurmašice koje ne mogu da ne uspiju.Sastojke većinom svi imamo kući,tako da su i veoma pristupačne što se cijene tiče.Probajte napraviti i vjerujte, pravit ćete ih uvijek iznova.



Potrebno:

2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
pola praška za pecivo
brašna po potrebi

Agda(zaljev)

700 g šećera
400 ml vode
1 limun narezan na kriške(po želji)

Postupak:

U zdjelu staviti jaja i šećer i umješati viljuškom.
Dodati i ulje .
Pomalo dodavati  brašno i mješati s viljuškom ,a poslije nastaviti rukom.
Dodati i prašak za pecivo.
Brašna dodavati dok se tijesto lijepo ne poveže i smjesa ne postane kompaktna.
Od tijesta otkidati komade veličine oraha,napraviti kuglicu,potom valjak i prisloniti ga na rende.
Utisnuti kažiprstom,krajeve smotati blago prema sredini i skinuti s rende(slika 1).
Ako se lijepi, dodati još malo brašna.
Slagati u pleh koji nije potrebno mastiti.
Praviti razmak od 1 cm.
Hurmašice peći na 180 stepeni dok fino ne porumene(nekih 20-25 min)zavisno od rerne.
Dok se hurmašice peku staviti agdu da se kuha.
Kad prokuha,smanjiti plamen i kuhati još 10 minuta.
Gotove hurmašice preliti vrućom agdom.

slika 1


Dobro ohladiti i uživati:)))

Napomena:šoljica je mala za espresso ili fildžan.
Od ove količine ispadne 27 komada

VANILIN ROŠČIĆI

Vanilice ,ti mali prhki roščići koji kad se uzmu mame na još...



Potrebno:

250 g brašna
2 vanilin šećera
75 g šećera u prahu
100 g mljevenih badema
200 g margarina
prstohvat soli
+50 g šećera i 1 paketić vanilin šećera







Postupak:

Brašno,vanilin šećer,so,bademe i margarin pomješati i zamjesiti tijesto.
Prepoloviti,od tijesta praviti valjke,rezati na 4 cm i oblikovati vanilice.
Slagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 150 stepeni 15-20 minuta.
Šećer i vanilin šećer pomješati i vruće vanilice uvaljati u njega.

Napomena:Umjesto badema možete koristiti bilo koje orašaste plodove.

RASPUCANI KEKSI



Kako se bliži vrijeme blagdana tako i ja imam želju da podjelim s vama najprije ove sitne kolačiće koji su nezaobilazni na našim stolovima.Od ovih raspucanih keksića ima mnogo verzija i isto toliko puta sam imala za čuti da jednostavno ne uspiju tj.ne ispucaju.Čarobne formule nema,moje mišljenje je da je to sve do recepta i do jačine pečenja.Ja sam s ovim zadovoljna pa prenosim i vama da ga probate.Nadam se da će se naći i na vašim blagdanskim stolovima:))

Potrebno:

100 g kakaa
350 g šećera
125 ml ulja
4 jaja
350 g brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
+šećer u prahu za uvaljati kuglice

Postupak:

Izmiksati mikserom kakao,šećer i ulje te dodati jedno po jedno jaje,zatim brašno,vanilin šećer,prašak za pecivo i prstohvat soli.

Mikserom mutiti dok se može pa nastaviti ručno.

Gotovo tijesto prekriti folijom i ostaviti u frižider otprilike 1 sat a može i duže(čak i preko noći).
.
Uzeti 1/3 tijesta i od njega praviti manje kuglice. Uvaljati ih obilato u šećer u prahu i redati ih 

potom u pleh obložen papirom za pečenje.Ostaviti razmak jer prilikom pečenja nadođu.Postupiti isto 

i sa ostatkom tijesta.

Kekse peći na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici 10 min.

Dok su topli izgledaju kao da nisu još pečeni,ali ne dajte da vas to zbuni jer se prilikom hlađenja 

stvrdnu.Spremiti keksiće u limenu kutiju i uživati u njima:))

PUDING KIFLICE



Kiflice koje se doslovno naprave i ispeku za pola sata.Ovdje ću vam pokazati postupak izrade i kako na najbrži način napraviti polumjesece.

Potrebno:

440 g brašna
220 g putera/margarina
190 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 pudinga od vanilije (80 g)
4 žumanjka
4 kašike mlijeka
+ šećer u prahu za posipanje

     




       Postupak rada:




       1. U zdjelu staviti brašno,puter, šećer u prahu, prašak za puding i izmješati mikserom.

       2. Dodati žumanjke , potom i mlijeko. Dobro mješati da se sve poveže(nastavite s rukom).
      3.  Tijesto razvaljati na pola cm debljine i kalupom vaditi    oblike.
      4.  Kiflice redati na pek papir i peći ih na 180° 10 tak min.
   5. Ohladjene posuti šećerom u prahu. 




     *Meni je od ove količine ispalo 77 komada

                  Postupak izrade

PRUTIĆI SA PEKMEZOM

 Potrebno:

125 g maslaca
1 vanilin šećer
60 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 žumanjak
150 g brašna
25 g gustina
pekmez od šipka

1. Pomješati suhe sastojke,dodati žumanjak i na stolu mijesiti dok se tijesto ne sjedini.
2. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider na 1 sat.
3. Tijesto prepoloviti i svako razvaljati na veličinu 35×10 cm.
4. Po sredini tijesta namazati pekmez i krajeve prema unutra preklopiti.
5. Peći na 190 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici.
Pleh staviti na donju rešetku (1.nivo)
6. Posuti šećerom u prahu.
7. Ohladjeno rezati na prutiće 2-3 cm široke.

*količinski ih ispadne jedan pun tanjur,ukoliko želite više poduplajte količinu.

ŽARBO KOCKE


Potrebno:
350 g brašna
250 g margarina ili maslaca
1 jaje
pola svježeg kvasca ili vrećica suhog
50 ml mlijeka
50 g šećera

I još:
250 g oraha
200 g šećera
žlica do dvije ruma
4-5 žlica mlijeka
4 žlice pekmeza od marelice ili nekog drugog
150 g čokolade
5 žlica ulja

1.U zdjeli pomješati brašno,margarin i šećer.Dodati jaje i kvasac kojeg smo razmutili u toplom mlijeku sa žličicom šećera i brašna.Sve dobro umjesiti i podjeliti na 3 dijela.Ostaviti pola sata da odmori.
2.U međuvremenu pomješati orahe,šećer i rum u zdjeli i dodati 4-5 žlica vrućeg mlijeka.Smjesa mora biti ne previše rijetka.

3.Uzeti 1/3 tijesta i razvaljati na veličinu 20×35 cm,staviti u tepsiju,premazati sa pekmezom i preko staviti pola smjese od  oraha.Drugi dio tijesta staviti preko i ponoviti postupak sa marmeladom i orasima.Trećom korom prekriti i izbockati je viljuškom.

4.Rernu zagrijemo na 170 stepeni i stavimo da se peče 45 minuta.

5.Pečen kolač dok je još vruć opteretimo sa manjom tepsijom u koju stavimo nešto teže,tako da se gornja kora izravna.

6.Za glazuru otopimo čokoladu na pari,dodamo ulje,dobro promješamo i prelijemo preko kolača.
Ohlađen režemo na štanglice.














 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design