Najprije se napravi agda:
3 velike šalice (250 ml)šećera
3 velike šalice vode
Staviti da prokuha i od trenutka kad pođe vriti smanjiti malo vatru i kuhati 15 minuta.Ostaviti da se dobro ohladi.
Agda se može napraviti i dan prije.Uglavnom mora biti skroz hladna.
Kuvano tijesto:
500 ml mlijeka1 šalica (espresso)ulja
15 žlica brašna(ne prepunih)
mala kašičica praška za pecivo
3 jaja
Mlijeko i ulje staviti u šerpicu sa debljim dnom da prokuhaju.U prokuhano dodati odjednom svo brašno i mješati sa drvenom žlicom oko 2 minuta dok se ne formira kugla .Na dnu šerpe treba da se tijesto uhvati lagano,to je znak da je gotovo.
Ostaviti 10-tak minuta da se prohladi(povremeno mješajući) i onda dodati 1 ravnu najmanju žličicu praška za pecivo i umutiti mikserom.Dodavati jedno po jedno jaje . Svako jaje je potrebno umiksati dok se ne poveže sa tijestom pa tek onda dodati naredno.
Gotovo tijesto staviti u špricu za tulumbe.
U većoj šerpi zagrijati oko 1 litar ulja.Postepeno zagrijavati i kada umočimo štapić od ražnjića u ulje,ako se oko njega stvaraju mjehurići znači da je spremno za prženje.Sada smanjiti plin u mom slučaju na najmanje,a ako imate električni šporet to je neka srednja temperatura.
Dio s kojim guramo tijesto umočiti kratko u ulje i potom istiskivati tijesto nad šerpom.Kada smo zadovoljni sa veličinom tulumbe,makazama odrezati tijesto.
Tulumbe pržiti na laganoj vatri i s vremena na vrijeme preokrenuti mada se neke i same vrte.Proces traje nešto duže dok porumene ali treba biti strpljiv.
Gotove izvaditi šupljikavom lopaticom na jedan tanjur i ostaviti ih tako dok drugu turu ne stavimo na prženje.
Potom ih staviti u agdu(hladnu) i ostaviti oko 3 minute da stoje u njoj,prevrćući ih sa jedne na drugu stranu.Nakon toga ih slagati u čistu tepsiju.
Postupak ponavljati dok se svo tijesto ne utroši i na kraju ih sve preliti sa ostatkom agde.
Nadam se da će vam ovaj moj recept služiti i da ćete biti zadovoljni sa ukusom😊
U slast!
Od ove količine ispadne oko 30 komada:)

