DJEDOV BRK



Djedov brk je kolač sličan žarbo kolaču gdje se sljubljuju prhko tijesto,domaći pekmez od šljiva i orasi.Meni jedan od dražih.Može dosta dugo i da stoji tako da je kod mene obavezan na svim slavljima.

Od ove količine ja pravim uvijek 4 štruce,a ako želite da su manje možete raditi i 5 komada.

Sastojci za tijesto

100 ml toplog mlijeka

20 g svježeg kvasca

450 g oštrog brašna(možda i malo više)

180 g maslaca/ margarina(omekšanog)

4 žumanjka

3 žlice kiselog vrhnja

5 žlica šećera

Nadjev

4 bjelanjka

200 g mljevenih oraha

150 g šećera

Glazura

100 g čokolade za kuhanje

3 žlice ulja

+ pekmez za premazati tijesto

i još par žlica mljevenih oraha za posuti po tijestu i par žlica šećera u prahu


Priprema

U manjoj posudi razmutiti svježi kvasac(obavezno svježi koristiti),sa žličicom brašna i šećera i sa 100 ml toplog mlijeka.Promješati i ostaviti da se kvasac aktivira.

U veću posudu staviti sve ostale sastojke i dodati nadošli kvasac.Sve umjesiti sa mikserom  nastavcima za tijesto.

Ostaviti 10 -tak minuta da odmori.

Tijesto podjeliti na 4 dijela i prvi dio razvaljati u pravougaonik ca 30x20,ne treba biti ni suviše tanko.

Tijesto premazati sa par žlica pekmeza,ja koristim uvijek pekmez od šljiva a može i bilo koji drugi samo bilo bi poželjno da je gušći.Preko pekmeza posuti mljevene orahe i tijesto i sa jedne i druge strane motati prema sredini,tako da ostane oko 2.5 cm slobodnog prostora između traka(prikazano na slici).

 Tijesto prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.Postupak ponoviti još tri puta.

Za nadjev umutiti bjelanjke osrednje tvrdo i postepeno dodavati šećer i mutiti dok ne postanu skroz čvrsti.Potom smjesi dodati mljevene orahe i kratko sve promješati lagano špatulom.

Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu ili jednostavno žlicom nanositi na štruce u debljem sloju.

Tako napunjene ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 180 stepeni.Nakon 20 minuta dizanja djedov brk staviti da se peče.Potrebno je oko 20 minuta dok blago ne porumene.

Izvaditi i ohladiti.

Za glazuru otopiti čokoladu sa malo ulja i prohlađenu nanositi po sredini.Ja to radim sa silikonskim kistom tako mi je najjednostavnije.

Prije rezanja stranice posuti šećerom u prahu.Najjednostavnije je od pek papira izrezati jednu traku ,staviti preko čokoladnog dijela i posipati potom sa šećerom.Skloniti papir i već je sve gotovo.

Rezati ih na


1 cm debljine najlakše lagano sa oštrim skalpelom.

U slast!

 

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design