KAPUĆINO TORTA SA BANANAMA



 Jako zanimljiva torta sa puno čokoladne kreme i kreme od kapućina,upotpunjena sa bananama.Ovaj recept sam našla na blogu Zungenzirkus koji ima jako interesantne i zanimljive recepte.Tijesto se mota,tako da je i vizuelno pravi mamac za oči,a o ukusu...šta reći nego savršenstvo.

Tijesto biskvitno:


 6 jaja
60 ml mlijeka
50 ml ulja
120 g šećera
110 g brašna
15 g kakaa

Krema za tijesto:
500 ml vrhnja za šlag
300 g čokolade za kuhanje

Prhko tijesto:
100 g brašna
15 g kakaa
60 g maslaca/margarina
30 g šećera

Kapućino krema:
125 g marscapone sira
300 ml vrhnja za šlag
4 žlice šećera u prahu
3 paketića šlagfixa
4 kesice praška za kapućino

I još:

3-5 banana
kakao za posipanje
2 žlice marmelade

Priprema:

  • Najprije napravimo ganaž jer njemu treba par sati da se hladi.Najbolje ga je napraviti dan ranije.
Nasjeckati čokoladu .Šlag staviti da zavrije pa preliti preko čokolade.Poklopiti i ostaviti 2-3 minute pa zatim promješati sa špatulom dok se vrhnje i čokolada ne povežu.Hladiti minimalno 5 sati u frižideru.

Žumanjke sa vilicom miješati u posudi zajedno sa mlijekom i uljem.Bjelanjke u drugoj zdjeli umutiti sa šećerom,ali da ne budu baš prečvrsti nego da ostanu kremasti.Brašno i kakao umiješati sa žlicom u žumanjke.1/3 bjelanjaka dodati smjesi ,promješati pa zatim i druge 2/3 umiješati lagano.Tijesto sasuti u veliki pleh od pećnice na koji smo stavili papir za pečenje.Peći ga u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni oko 20 minuta.Gotov istresti na krpu posutu šećerom i smotati.
slika 2


slika 3
slika 4-prije okretanja

slika 5

slika 6

Za prhko tijesto pomješati sve sastojke i zamijesiti.Malo je tvrđe i rasipa se,ali nakon dužeg miješenja se poveže.Izmjeriti promjer smotanog tijesta pa na njegovu veličinu razvaljati prhko.Staviti u okrugli kalup i na papiru za pečenje peći 15 minuta na 160 stepeni.Ohlađen premazati sa marmeladom i poklopiti biskvit tako da marmelada dođe dole(slika 4).Sad treba sve zajedno uzeti,odozgo staviti okrugli podmetač i sve zajedno preokrenuti naopako tako da prhko tijesto dođe dole(ja sam taj korak zaboravila,pa meni ostao gore:)😊

Instant prašak za kapućino razmutiti u zdjeli sa žlicom,dvije vode.Miješati sa žlicom dok ne dobijemo pastu.Marscapone pomješati sa šećerom u prahu pa dodati u kapućino pastu.Na kraju umiješati i umućeni šlag.Tanko namazati na tortu na koju smo stavili obruč pa posložiti banane rezane uzduž(slika 5).Po bananama namazati ostatak kreme(slika 6).Ostaviti tortu par sati da se ohladi.Skinuti obruč i ostatkom ganaža premazati donji dio torte.Posuti kakaom za kraj.

KROFNE



Potrebno:
500 g brašna
250 ml mlijeka
2 žumanca
1 jaje
1 žlica manja soli
1 velika žlica šećera
4 žlice ulja
1 kocka kvasca
šećer u prahu
nadjev po želji
ulje/mast za prženje

Priprema:

Pjenasto mikserom umutiti žumanjke,jaje i šećer.
Dodati mlako mlijeko,ulje,so i promješati sa drvenom kuhačom ili sa mikserom,ali sada staviti nastavke za tijesto.
Potom dodati i brašno sa razmrvljenim kvascem.
Miješati dok se ne počne odvajati od posude.
Ostaviti pola sata da odmori.nakon toga istresti tijesto na pobrašnjenu površinu i samo malo premjesiti.
Tijesto razvaljati na pola cm debljine i čašom rezati krugove.
Od ostataka tijesta ponovo formirati kuglu pa opet razvaljati i ponavljati postupak dok ne utrošimo svo tijesto.
Izrezane krugove pokrijemo salvetom i ostavimo 15 minuta da odmaraju.
Nakon toga preokrenuti svaki na drugu stranu i opet ostaviti 15 min da odmaraju.
U dublju tavu uliti ulje i zagrijati dok se ne podju mjehurići stvarati oko čačkalice koju umočimo u masnoću.
Potom smanjiti na srednji plamen i spuštati krofne u ulje tako da ona strana na kojoj su ležale na stolu sada dodje gore.
Kada ih spustimo,poklopimo poklopcem i ostavimo 2-3 minute da se prže.
Otklopimo,preokrenemo ih i vise ne poklapamo.
S druge strane pržiti isto 2-3 minute.
Vaditi na ubrus da upiju višak tekućine.
Prohlađene puniti pomoću šprice marmeladom ili nutellom i posuti po želi šećerom u prahu ili umakati u rastopljenu mliječnu čokoladu sa 2 žlice ulja.
U slast!

*Ukoliko želite Donuts onda u sredini napraviti još jednu manju rupicu.
*Od ove količine ispane 21 komad
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design