GORANOV KOLAČ

 Kolač koji je dobio naziv po mom najmlađem jer da se njega pita samo bi se čokoladni pravili.Ovaj naš recept je objavljen i u knjizi Gospodarskog lista "Moji čokoladni kolači".Ne trebam vam pričati o njegovoj sreći što je "njegov"kolač ugledao svjetlo dana.














Potrebno

Kora
3 jaja
5 žlica šećera
50 ml ulja
2 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa

Krema:
5 žumanjaka
130 g šećera
40 g kakaa
2 žlice arome vanilije
40 g gustina
600 ml mlijeka
130 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca

Ganache:
250 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje

1. Žumanjke izraditi sa šećerom.Dodati ulje,a zatim i brašno pomješano sa praškom za pecivo i kakaom.Dodati izrađene bjelanjke i sjediniti pjenjačom.Rasporediti u kalup dimenzija 23×30 cm na papir za pečenje.Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.Ohladiti.

2.Za kremu umutiti žumanjke,šećer,kakao,aromu i gustin u malo mlijeka,pa ukuhati u ostatak mlijeka u gustu kremu.U gotovu vruću kremu dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi,pa ohladiti.Ohlađenu kremu izraditi,dodati maslac sobne temperature i zajedno izraditi.Sjediniti i mazati po ohlađenom biskvitu.

3.Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja i preliti po sjeckanoj čokoladi.Miješati dok se vrhnje i čokolada ne povežu,malo ohladiti i preliti po kolaču.Dobro ohladiti.





KOLAČ GRETA GARBO


Igrom slučaja sam u dva dana pravila i tamnu i svijetlu verziju ovoga kolača,tako da sam ih mogla uslikati zajedno.Pošto mi je trebao kolač,tijesto sam rezala na pola,a inače se reže na tri lente tako da se dobije viša verzija kao torta.U originalu ide karamelizirani šećer,ali sam ga ja u žutom izostavila jer mi se u tamnom dosta osjetio iako mnogi tvrde da se nakon jednog dana on stopi s tijestom.Uglavnom recept ću napisati kako ide u originalu.

Potrebno
Kora:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice oštrog brašna
300 g mljevenih oraha

Prvi premaz:
120 g šećera
50 g maslaca/margarina

Drugi premaz:
120 g čokolade za kuhanje
120 g maslaca/margarina

Fil:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
100 ml mlijeka
2 vanilin šećera
250 g maslaca

            


Priprema

1.Pjenasto umutiti bjelanjke sa postepenim dodavanjem šećera.U umućenu masu špatulom umješati orahe i brašno.Lagano izmješati i istresti u veliki pleh od pećnice na koji smo stavili papir za pečenje.Koru peći oko 25-30 minuta zavisno od pećnice.Ohlađen kolač prerezati na pola.Ukoliko želite dobiti kao tortu onda izrežite na 3 lente.

2.U tavi istopiti na laganoj vatri šečer dok ne dobije zlatnu boju.Ja dodajem pomalo šećera u više navrata i okrećem tavu.Tek na kraju uzmem varjaču ili špatulu i promješam.U istopljeni šećer dodati margarin,promješati i zatim izliti na prvu koru,brzo tanko razmazati pa ponoviti i sa drugom korom.Ovo se mora brzo raditi jer se karamel brzo  steže.Sloj mora biti što tanji,tako i ne morate upotrijebiti sav karamel.

3.Čokoladu i margarin otopiti na pari i preliti preko karamela.Ostaviti da se stegne.

4.Za fil pjenasto umutiti žumanjke sa šećerima i dodati na kraju i mlijeko.Sve staviti na laganu vatru da kuha.Na drugu ringlu staviti šerpu sa vodom prsta debljine da kuha i kada se smjesa pođe zgušnjavati prebacimo kuhanje na paru.Kuhati na pari još nekih 5 minuta.U ohlađenu smjesu dodati prethodno umućeni maslac.
Kremu prepoloviti na dva dijela i premazati preko sloja čokolade.Gotov kolač preliti rastopljenom čokoladom ili posuti orasima.

*kore se mogu peći u okruglom kalupu i tada tijesto dijelimo na 3
*Autor  recepta je NEDA2201 sa Colinarike

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design