ČOKO MAFINI


 Kod mafina volim kad se sredina prilikom pečenja ne napuše,e ovi su upravo takvi.Ravni i ukusni.

Sastojci  (za 12 komada)

2 jaja

100 ml ulja

1 žlica kakaa

100 g šećera

100 ml mlijeka

1 vanilin šećer

100 g brašna

1/2 praška za pecivo

50 g čokolade za kuhanje


Jaja,ulje,kakao,šećer,vanilin šećeri mlijeko u zdjeli promješati,dodati suve sastojke i sitno isjeckanu čokoladu i promješati.Smjesu puniti do pola u korpice i peći na 170 stepeni oko 20 minuta.

U slast!

VANIL ŠTRUDLA

Toliko jednostavna za pripremu,a okus odličan

.Za sve ljubitelje vanilije.

Puding

1 litar mlijeka

3 pudinga vanilije

9 žlica šećera

Nadjev

3 jaja

3 žlice šećera

200 ml ulja

100 ml pšenične krupice (griza)

1 žličica praška za pecivo

200 ml jogurta

500 g gotovih kora za štrudlu

Priprema

Skuhati pudinge sa šećerom u mlijeku i ostaviti da se hladi uz povremeno mješanje.

Za nadjev bjelanjke umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer i mutiti dok ne postanu sjajni.Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati žumanjke,ulje,griz,prašak za pecivo i jogurt.

Uzeti jednu koru,premazati sa 3-4 žlice nadjeva,tako napraviti i sa drugom i trećom i prekriti četvrtom.Preko četvrte namazati 1/3 pudinga  i umotati kraćom stranom u štrudlu.Isti postupak ponoviti još dva puta.Štrudle složiti u tepsiju na pek papir i premazati ih odozgo sa ostatkom nadjeva.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

U slast


ČUPAVA KATA


Čupava Kata je kolač koji morate voljeti.Prhko tijesto,orasi i domaći pekmez od šljiva čine idealan spoj..Jedan od meni dražih,čak i priprema ne zahtjeva puno vremena.Ja ga pravim sa maslacem i on tim prhkim tijestima daje taj okus koji dugo pamtite.


Tijesto

300 g brašna

150 g maslaca ili margarina

1 prašak za pecivo

3 žlice mlijeka

3 žumanjka

3 žlice šećera

Nadjev

150 g mljevenih oraha

3 bjelanjka 

200 g šećera u prahu 

pekmez od šljiva

Priprema

Brašno i maslac izmješati sa mikserom dok ne dobijemo mrvičasto tijesto.Dodati sve ostale sastojke i zamjesiti tijesto.Podjeliti na 3 djela.Jedan dio tijesta se može kratko staviti u zamrzivač da bi se poslije lakše narendao.Prvi dio razvaljati i staviti u tepsiju veličine 35x23 cm koju smo prethodno namastili i posuli brašnom.Premazati tijesto pekmezom od šljiva ,položiti drugi dio tijesta preko pekmeza.Namotati tijesto preko oklagije i tako spustiti preko pekmeza.

Za nadjev umutiti pjenasto bjelanjke i dodati šećer u prahu.Mutiti dok ne postanu sjajni.Dodati orahe i špatulom ih umješati.Nadjev sasuti preko drugog tijesta,razmazati i preko njega narendati treći dio tijesta

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta,dok blago ne porumeni.Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu ,rezati na štanglice i uživati.

U slast!

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design