JANG KOLAČ

 

Jang kolač je veoma izdašan i lijepo izgleda serviran, tako da se za njega uvijek traži recept.Napokon da i njega stavim na blog za sve koji ga još nisu pravili a žele.

Kore

2 jaja

80 g masti (sobne temperature)

150 g šećera

3 ravne žlice kakaa

1/2 male žličice sode bikarbone

5 žlica mlijeka

400 g brašna

Krema

1500 ml mlijeka

10 žlica šećera

4 pudinga od vanilije

250 g maslaca/margarina

+400 g petit keksa

Glazura

200 g čokolade za kuhanje

4 žlice ulja


Za kore umutiti jaja sa šećerom,dodati mast,mlijeko i na kraju brašno pomješano sa sodom.

Dobiveno tijesto podjeliti na 3 djela i odmah raditi kore.Pripremiti 3 lista papira za pečenje na koje ćemo staviti kore.

Radnu površinu posuti brašnom i razvaljati koru na veličinu papira za pečenje ca 30x40cm.

Tijesto namotati na oklagiju i tako prenjeti na papir.

Postupak ponoviti i sa ostale dvije kore.

Kore se peku na obrnutoj strani tepsije.

Zagrijati pećnicu na 180 stepeni i u zagrijanu staviti pleh na srednju rešetku.Peći koru oko 7-8 min.Kora mora lagano poprimiti boju,skoro pa neprimjetno.Koru spustiti sa papirom na stol,a na isti način ispeći i druge dvije.Pečene slagati jednu na drugu i na treću spustiti  tepsiju u kojoj su se pekle da se nebi deformirale.

Korama je potrebno 10-tak minuta da se ohlade.

Za fil razmutiti prašak za puding u malo mlijeka a ostatak staviti da kuha zajedno sa šećerom.Kad prokuha sipati smjesu sa pudingom i mješati dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa vatre,istresti u drugu posudu i po površini kreme staviti prozirnu foliju.Ostaviti na hlađenje.

U ohlađenu kremu dodati prethodno umućeni maslac/margarin.

Kolač slagati na veću tacnu ili plići pleh.

Uzeti jednu koru i pri tome paziti da ne pukne jer su veoma tanke i krhke.

Kremu podjeliti na 4 djela.

Na koru nanjeti 1/4 fila,preko fila poslagati petit keks nakratko umočen u mlako mlijeko sa dodatkom malo ruma(nije obavezno)pa preko keksa namazati 2/4 fila.

Na fil ide druga kora pa se postupak ponovi i završi sa trećom korom.Kolač se stavi u frižider na hlađenje i pritom se malo optereti sa većim plehom da se kreme povežu sa korama.

Dobro ohlađen kolač posuti čokoladnom glazurom tako što čokoladu i ulje otopimo na pari ili u mikrovalnoj.

Prije rezanja kolač malo ostaviti na sobnoj temperaturi da glazura omekša.

Rezati tako što mali nožić provlačimo kroz kolač bez ikakvog dizanja,znači od početka do kraja provlačiti samo nož.

Nadam se da će vam recept služiti.

*Kore se mogu ispeći i par dana prije filovanja i tako spremne stajati bez da nislite da će se pokvariti.

one spadaju u kategoriju keksa.

U slast!


ČUPAVCI

Tijesto

4 jaja

200 g maslaca(omekšanog)

300 g šećera

260 g brašna

130 ml mlijeka

1 prašak za pecivo

Krema

300 ml mlijeka

375 g šećera

225 g čokolade

+200 g kokosa 

U zdjelu staviti maslac sobne temperature,žumanjke i šećer i lagano umješati mikserom.Dodati mlijeko.Smjesa će se razdvojiti što je normalno jer masnoća sa vodom tako reagira,ali dodavanjem ostalih sastojaka biti će u redu.

Bjelanjke posebno umutiti i dodati smjesi sa žumanjcima i promješati špatulom.

Prosijano brašno sa praškom dodati u par navrata i sve ručno umješati dok se ne dobije ujednačena masa.


Tepsiju veličine 19x34 nauljiti i pobrašniti pa istresti smjesu.Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni 30 minuta.

Ohlađen biskvit narezati na kockice ili pravougaonike kao na mom primjeru.Ne trebaju bit velike.

Za kremu u šerpici zagrijati mlijeko,dodati šećer i čokoladu i kad prokuha ostaviti 1 minut da vrije i sve se otopi pa potom skinuti sa šporeta.

Svaku kocku ubaciti u kremu,pomoću vilica okrenuti i staviti na jednu tacnu na koju smo stavili aluminijsku foliju.Postupak ponavljati dok sve kocke ne budu prelivene.

Potom uzeti kokos,nasuti ga u zdjelu i svaku kocku uvaljati u kokos.Na ovaj način se kokos odmah ne zaprlja jer biskvit već upije kremu.Čupavce slagati na čistu tacnu i držati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku ako znate da će vam duže stajati.

U slast!


KARAMEL

 

Sastojci

200 g šećera

200 ml vrhnja za kuhanje

prstohvat soli

10 g maslaca


U šerpicu sa debljim dnom staviti šećer i na laganoj vatri topiti.Na početku samo povremeno prodrmati šerpu,a na kraju se može i sa žlicom promješati.Držati na vatri dok ne dobije lijepu jantarnu boju (paziti da ne potamni previše)

.Skinuti sa vatre i dodati mlako vrhnje za kuhanje.Reakcija će biti malo burna i pazite da vas ne sprži.Promješati i vratiti na laganu vatru oko 15 minuta maksimalno dok se vidno ne zgusne i sav šećer otopi jer u momentu kad se doda vrhnje karamel se zna stvrdnuti pa mu treba taman toliko da ponovo postane tečan.

Nakon 15-tak minuta skinuti sa vatre,dodati prstohvat soli i maslac.Promješati i sipati u teglicu.

*karamel može do 10 dana stajati u frižideru,ako vam izdrži toliko

*od ove količine se dobije oko 200 ml karamela

*prije upotrebe zagrijati kratko u mikrovalnoj ili na pari


PUTER KEKSI

 

Preukusni puter keksi koji vas mame na još i još😀.Bliži nam se blagdansko vrijeme i preporučam vam da ih napravite.Sigurna sam da će vam postati omiljeni .

Sastojci

200 g maslaca

130 g šećera u prahu

3 žumanjka

350 g brašna

prstohvat soli

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

U zdjeli pomješati sve osim žumanjaka.Ja to radim sa mikserom dok ne dobijem mrvičasto tijesto.Dodati žumanjke i mješati dok se sve lijepo ne poveže i ne formira kugla.

Tijesto razvaljati na par milimetara debljine,praviti oblike po želji i peći u zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 12 min.Paziti da ne zagore,više moraju ostati svijetli.

*Ja sam ovaj put radila pečat kekse,a možete rezati razne oblike i lijepiti po dva sa pekmezom.

U slast!

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design