Jang kolač je veoma izdašan i lijepo izgleda serviran, tako da se za njega uvijek traži recept.Napokon da i njega stavim na blog za sve koji ga još nisu pravili a žele.
Kore
2 jaja
80 g masti (sobne temperature)
150 g šećera
3 ravne žlice kakaa
1/2 male žličice sode bikarbone
5 žlica mlijeka
400 g brašna
Krema
1500 ml mlijeka
10 žlica šećera
4 pudinga od vanilije
250 g maslaca/margarina
+400 g petit keksa
Glazura
200 g čokolade za kuhanje
4 žlice ulja
Za kore umutiti jaja sa šećerom,dodati mast,mlijeko i na kraju brašno pomješano sa sodom.
Dobiveno tijesto podjeliti na 3 djela i odmah raditi kore.Pripremiti 3 lista papira za pečenje na koje ćemo staviti kore.
Radnu površinu posuti brašnom i razvaljati koru na veličinu papira za pečenje ca 30x40cm.
Tijesto namotati na oklagiju i tako prenjeti na papir.
Postupak ponoviti i sa ostale dvije kore.
Kore se peku na obrnutoj strani tepsije.
Zagrijati pećnicu na 180 stepeni i u zagrijanu staviti pleh na srednju rešetku.Peći koru oko 7-8 min.Kora mora lagano poprimiti boju,skoro pa neprimjetno.Koru spustiti sa papirom na stol,a na isti način ispeći i druge dvije.Pečene slagati jednu na drugu i na treću spustiti tepsiju u kojoj su se pekle da se nebi deformirale.
Korama je potrebno 10-tak minuta da se ohlade.
Za fil razmutiti prašak za puding u malo mlijeka a ostatak staviti da kuha zajedno sa šećerom.Kad prokuha sipati smjesu sa pudingom i mješati dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa vatre,istresti u drugu posudu i po površini kreme staviti prozirnu foliju.Ostaviti na hlađenje.
U ohlađenu kremu dodati prethodno umućeni maslac/margarin.
Kolač slagati na veću tacnu ili plići pleh.
Uzeti jednu koru i pri tome paziti da ne pukne jer su veoma tanke i krhke.
Kremu podjeliti na 4 djela.
Na koru nanjeti 1/4 fila,preko fila poslagati petit keks nakratko umočen u mlako mlijeko sa dodatkom malo ruma(nije obavezno)pa preko keksa namazati 2/4 fila.
Na fil ide druga kora pa se postupak ponovi i završi sa trećom korom.Kolač se stavi u frižider na hlađenje i pritom se malo optereti sa većim plehom da se kreme povežu sa korama.
Dobro ohlađen kolač posuti čokoladnom glazurom tako što čokoladu i ulje otopimo na pari ili u mikrovalnoj.
Prije rezanja kolač malo ostaviti na sobnoj temperaturi da glazura omekša.
Rezati tako što mali nožić provlačimo kroz kolač bez ikakvog dizanja,znači od početka do kraja provlačiti samo nož.
Nadam se da će vam recept služiti.
*Kore se mogu ispeći i par dana prije filovanja i tako spremne stajati bez da nislite da će se pokvariti.
one spadaju u kategoriju keksa.
U slast!