KOKOS ROLADA

Nezaobilazna kokos rolada.Jako je zahvalna za napraviti i što je najvažnije ne peče se,tako da je možete spremiti,čak i zalediti pa kad imate neočekivane goste poslastica je spremna.Slikala sam vam postupak izrade da vam bude lakše i ne može se desiti da vam ne uspije.Nadam se da će se ovih blagdana naći na popisu vaših slatkih delicija.









Potrebno:

Tamni dio:

250 g mljevenog keksa
150 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
oko 125 ml mlijeka (vrelog)
1 žlica ruma

Svijetli dio:

150 g maslaca/margarina
150 g šećera u prahu
100 g kokosa
1 žlica ruma

Priprema:

Pomješati mljeveni keks,šećer u prahu i kakao i zaliti sa vrelim mlijekom u koje smo dodali žlicu ruma.Za početak dodajte 100 ml .Ako vidite da vam je smjesa suha slobodno dodajte još mlijeka.Smjesu kad uzmete u ruku i stisnete mora ostati zajeno,znači ne smije se rasipati.Količina mlijeka ovisi o vrsti keksa,neki upijaju više tekućine od drugih.

Margarin pjenasto umutiti sa šećerom u prahu i rumom.Dodati kokos i jos malo mutiti.Smjesa bude relativno mrvičasta ali ništa za to,prilikom valjanja sve se poveže.(slika 1)
Postupak:

Naprije napravimo svijetlu smjesu i stavimo u vrećicu od zamrzivača veličine za 3 kg (slika 2).Oklagijom rastanjimo i makazama razrežemo dvije stranice (slika 3 i 4).
Sa tamnom ponovimo postupak.
Tamna smjesa puca prilikom motanja ako se ohladi što se vidi na mom primjeru (slika 6).Zato radimo prvu svijetlu pa tamnu.
Svijetlu koru stavimo preko tamne i lagano oklagijom pređemo preko da se bolje povežu.(slika 5)
na kraju smotamo u roladu i stavimo u prozirnu foliju.(slika 7)
Krajeve skupimo i vrtimo po stolu tako da se ona lijepo okruglo formira i još bolje poveže.
Ostavomo u frižider.
Kad se dovljno ohladila,premažemo je lagano sa vodom i uvaljamo(pospemo) u kokos.
Režemo oštrim tankim nožem.Ako je malo mekša,što nebi trebao biti slučaj preporučam kratko prije rezanja staviti u zamrzivač.

slika 1

slika 2

slika 3

slika 4

slika 5

slika 6

slika 7

NOĆNI LJEŠNJAK OBLAČIĆI



Prefini spoj prhkog tijesta,lješnjaka i pekmeza garantuje uživanje za vaše nepce.Ovi keksići su nastali u kasne sate kad sam željela u jednom kolaču imati spoj svega što volim.Prhko tijesto i domaći pekmez sakriven u lješnjak oblačiću,čarolija okusa.Nadam se da će vam se svidjeti i da ćete ih rado praviti.


Potrebno:

250 g svinjske masti
2 male šoljice mlijeka
6 žlica šećera
pola male kašičice sode bikarbone
500 g mekog brašna

I još:
2 bjelanjka
140 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka

domaći pekmez od šipka
100 g čokolade za glazuru


Priprema:

Pjenasto umutiti mast sa šećerom pa dodati mlijeko i brašno sa sodom.Zamijesiti tijesto.Istresti na radnu površinu i razvaljati ga na 3 mm debljine.Čašicom ili modlicom vaditi kružice i redati na pleh obložen papirom za pečenje.
U posudi mikserom dobro umutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera.Na kraju dodati mljevene lješnjake i špatulom pomješati da se sve sjedini.
Sipati u slastičarsku vrećicu sa većim zvjezdastim nastavkom .
Par žlica pekmeza staviti u slastičarsku vrećicu ili vrećicu od zamrzivača.
Odrezati dno i na svaki kružić istiskati pomalo pekmeza.
Preko pekmeza staviti oblačić smjese sa lješnjakom.paziti da ne dođe skroz do rubova jer se prilikom pečenja raširi (slika 1).
Pećnicu zagrijati na 170 stepeni i peći kolačiće oko 10 minuta.Kad podju odozgo blago rumeniti gotovi su.Ostaviti da se ohlade .
50 g čokolade otopiti na pari ili u mikrovalnoj i dodati ostalih 50 g sitno nasjeckanih .Miješati dok se sve ne otopi(ali ne na pari).Dodati žlicu ulja još radi sjaja.
Umakati gornju stranu u  čokoladu ili sasuti sve u vrećicu i šarati po njima.
Po želji posuti sa lješnjacima.


*ukoliko nemate domaću mast,možete koristiti i maslac ili margarin(375 g)
*umjesto zvjezdastog nastavka možete odrezati vrećicu za zamrzivač i tako istiskati oblačiće
slika 1





 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design