HURMAŠICE SA MASLOM

Potrebno:

250 g maslaca

2 male (espresso) šoljice ulja

2 šoljice šećera

2 jaja

mala kašičica praška za pecivo

700 g oštrog brašna


Agda:

1 kg šećera

1 litar vode

3 kriške limuna

1 vanilin šećer


Priprema:

Omekšali maslac mutiti mikserom dok ne postane pjenast.Dodati mu šećer i nastaviti mutiti oko 5 minuta.Potom dodati ulje i jaja.Umućenoj smjesi postepeno dodavati brašno pomješano sa praškom za pecivo(obavezno najmanju kašićicu koristiti) i mutiti mikserom na početku,a potom nastaviti ručno.Tijesto se treba odvajati od posude i biti relativno mekano.Brašno pri kraju dodavati postepeno,ovisno od veličine jaja nekad će trebati par grama manje ili više.

Za agdu stavimo sve sastojke na vatru i kad proključa smanjimo da lagano vrije i kuhamo 15 minuta.Ostavimo da se prohladi dok se hurmašice peku.

Od tijesta kidamo komade veličine oraha,razvaljamo među dlanovima u valjčić i stavimo na rende ili u mom slučaju brdo i lagano stisnemo.Odvojimo i redamo u pleh koji nije potrebno mazati.Slažemo jednu uz drugu .

Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni i složene hurmašice stavljamo peći na 30 minuta dok lijepo ne porumene.Gotove izvadimo iz pećnice i ostavimo 10 minuta da se prohlade.Tako prohlađene zalijemo lagano prohlađenom agdom i ostavimo najbolje do sutradan.

Hurmašice spremljene na ovaj način su izuzetno prhke i mekane i tope se ustima.



 

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design