GRIJAŽ TORTA

Moja rođendanska torta.Ove starinske su mi najdraže,možda zato jer u njima nema ni aditiva niti kojekakvih vještačkih aroma.To su sastojci koji su prije bili dostupni u kućama.Te neke osnovne namirnice koje i jesu najvažnije za kvalitetnu tortu.Priprema je brza,pa tako ako nemate puno vremena ova torta je pravi izbor za vas.



Potrebni sastojci:

510 g šećera
200 g mljevenih oraha
14 jaja
2 žlice oštog brašna
2 žlice mlijeka
2 rebra(reda) čokolade
200 g maslaca


Priprema:


U tavu staviti 150 g šećera pa ga na laganoj vatri istopiti dok ne dobije lijepu jantarnu boju.Ja kada topim šećer stavljam pomalo u tavu,kako se jedan topi tako preko njega dodajem uvijek pomalo novog dok sve ne utrošim.Ne miješam nego tavu vrtim pa tako i njega.Kad šećer požuti dodati 200 g samljevenih oraha,sve dobro izmješati i istresti na tanjur koji je sapran hladnom vodom (slika 1).Ostaviti masu da se ohladi pa je samljeti na mašini za orahe.

U posudi umutiti snjeg od 10 bjelanjaka i postepeno dodavati 160 g šećera.
U drugoj posudi umutiti 10 žumanjaka,dodati 2 žlice oštrog brašna i samljeveni grijaž.Dobivenu masu špatulom umješati u umućene bjelanjke.(slika 2 i 3)

Smjesu sasuti u kalup za torte promjera 26 cm i peći na 170 stepeni oko 35-40 min.Provjeriti sa čačkalicom da li je pečena.

Fil:

U metalnu posudu ili šerpu staviti 4 cijela jajeta i 200 g kristal šećera,dobro umutiti,a zatim dodati 2 žlice mlijeka (ja sam odmah dodala i čokoladu) slika 4.Ovu masu kuhati na pari dok se ne dobije krem dovoljne gustine.Kad je krem gotov,dodati 2 reda čokolade za kuhanje, sve žicom promješati i ostaviti da se ohladi.(slika 5)
Ohlađen krem umutiti mikserom.(slika 6)
Sjediniti s kremom i prethodno umuceni maslac.
Ohlađene kore prerezati 2 puta horizontalno tako da dobijemo 3 kore.Filovati ohlađenim kremom (slika 7).Tortu i spolja filovati kremom i posuti mljevenim orasima ili po želji ukrasiti.


 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design