ŠTRUDLA SA DOMAĆIM PEKMEZOM ILI ORASIMA

Mekana domaća štrudla i šolja toplog mlijeka,treba li još išta za zadovoljstvo?

Sastojci

1 kg brašna

600 ml mlijeka

8 žlica šećera

1 kockica svježeg kvasca

160 g maslaca/margarina 

mala žličica soli

1 jaje

3 žumanca

+pekmez ca.1 tegla ili 

400 g oraha,malo mlijeka +100 g šećera

1 jaje za premazivanje


Kvasac razmutiti u malo mlakog mlijeka,dodati kašičicu brašna i šećera i pustiti da nadođe.

U posudu staviti sve sastojke i nadošli kvasac i  umutiti mikserom sa nastavcima za tijesto.Ukoliko želite ručno mjesiti u brašnu napravite rupu i ubacite sve sastojke i umjesite sa drvnom kuhačom.Tijesto bude rjeđe,ali tako i treba biti.Posudu prekriti i ostaviti tjesto da udvostruči volumen.

Istresti na pobrašnjenu radnu površinu,lagano premjesiti ne previše i podjeliti na dva djela.

Svaki dio razvaljati na veći pravougaonik,premazati pekmezom i smotati.Tijesto je relativno mekano pa je najjednostavnije razvaljati ga na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje tako da je i motanje u tom slučaju mnogo lakše.Štrudle složiti u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da rastu dok se pećnica grije.

Prije nego stavimo peći premazati ih umućenim jajetom.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stepeni oko 80 minuta.Otprilike na pola pečenja kad štrudla dobije lijepu boju prekriti ih sa aluminijskom folijom.

Pečene ohladiti ako možete izdržati jer upravo tople i jesu najljepše.

Ukoliko želite fil od oraha ,ugrijte malo mlijeka(oko 100 ml) do ključanja i prelijte preko oraha pomješanih sa šećerom.Mlakim filom premažite štrudle.

Sutradan isto bude mekana i ukusna😊

U slast!


 

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design