SPECULAAS TORTA

 

 Za svoj rođendan sam željela napraviti neki novi okus.Kako je u sred zime tako sam se odlučila na okus speculaas keksa jer to me sve asocira na zimu,snijeg,kuhano vino.Ova torta nije previše zahtjevna jer se fil ne kuha,tako da ako nemate previše vremena ovo je pravi izbor za vas.

Biskviti se mogu napraviti dan prije,umotati u prozirnu foliju i ostaviti preko noći u frižider.sutradan će biti još sočniji i lakši za rezanje.Ako volite speculaas kekse i zimske okuse obavezno probajte ovu torticu.  
 
Biskviti (promjer 15 cm)
100 g maslaca
250 g smeđeg šećera
250 g brašna
250 g mlaćenice (alternativa je 60 g mlijeka+ 190 g jogurta)
1 čajna žličica cimeta
1 čajna žličica arome vanilije
prstohvat soli
2 jaja
1,5 čajna žličica jabukovog sirćeta
1 čajna žličica sode bikarbone

+marmelada po želji (višnje/maline)


Jaja vilicom umutiti i ostaviti po strani.U mikser staviti maslac(omekšali),šećer,vaniliju i umutiti dok ne posvjetli.Dodati i jaja,suhe sastojke i mlaćenicu.U maloj zdjelici pomješati sodu i sirće(zapjeniti će) i dodati tijestu.Promješati špatulom sve zajedno.Istresti u tri kalupa promjera 15 cm i peći na 175 stepeni oko 25-30 minuta.Provjeriti čačkalicom da li je pečen.Ostaviti biskvite po strani da se hlade.


Krema 

250 g mascarpone sira
400 g slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu
150 g speculaas keksa
1 čajna žličica arome naranče ili sok i kora 1/2 svježe naranče
1 čajna žličica začina za medenjake

Mascarpone,slatko vrhnje( neumućeno),šećer u prahu,aromu naranče,začin za medenjake staviti u zdjelu i umutiti mikserom dok se ne zgusne.Dodati izlomljeni keks i promješati špatulom.

Ohlađene biskvite razrezati popola i pet biskvita premazati tanko marmeladom po želji.Ja sam koristila od višnje da bi dobila kontrast,a vjerujem da je od malina isto odlična.
Kremu podjeliti na 5 djelova i naizmjenično slagati tortu.Kora,marmelada,krema i tako do kraja.
Tortu nafilanu malo opteretiti i staviti u frižider preko noći.Sutradan dekorirati po želji.

*Umjesto marmelade bi se mogao napraviti i žele od malina/šumskog voća.
*Ukoliko želite veću tortu možete peći 2 biskvita u kalupu 22 cm i dva sloja kreme nanijeti.

  U slast!












 

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design