BRZE KIFLICE

 Recept za ove kiflice je sa čašice Dukat kiselog vrhnja Brzo & Fino autorice Lidije Kralj.Za mene su najmekanije i najdraže kiflice jer tijesto ne treba nadolaziti, nego se odmah može raditi s njim.Sutradan su isto jako ukusne,ako uspije koja ostati.
Ja također od njega radim i pizza pužiće kao i hrenovke u tijestu.Kako god, za mene je ovo baš univerzalno tijesto,jednom riječju fantastično!

 Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
žličica soli
100 ml ulja
200 g kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
1 velika žlica šećera

Fil:
sir svježi,nutela,šunka/sir,pekmez itd.

Za premaz:
1 žumanjak
susam,kim,mak itd.



Priprema:
slika 1
Pomješati brašno,prašak za pecivo i so.Dodati ulje,kiselo vrhnje i promješati.
Posebno pomješati toplo mlijeko,kvasac i žlicu šećera  te uliti u gotovu smjesu.
Zamijesiti glatko tijesto,podjeliti na 4 dijela i svaki dio razvaljati u krug na pola cm debljine.Svaki krug podjeliti na 16 dijelova (slika 1).Na svaki trouglić staviti žličicu nadjeva po želji i motati ih od gore prema vrhu.
Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti ih na toplom 15-tak minuta .Premazati žumanjkom,po želji posuti makom,kimom,susamom ako su sa slanim nadjevom.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 15 minuta.

Napomena:
-Ako radite slatke  kiflice slobodno dodajte 2-3 žlice šećera u tijesto.




WAFFLE

Ima li išta ljepše nego kad se ujutro probudite,a na stolu vas čekaju mekane,tople i mirišljave waffle.Još šoljica toplog mlijeka i možete uživati u ukusnom doručku.
Meni je dovoljno samo da ih pospem sa šećerom u prahu dok je djeci najdraže namazati nekim kremom.Odlično idu uz kuglu sladoleda ili uz vrući umak od višanja uz dodatak šlaga.Med i orasi su super kombinacija kao i karamel umak.Kako god da ih spremite sigurna sam da ćete uživati.

Neki dan sam ih pravila malo više i ostalo ih je par za sutradan.Meni su bile još ljepše i podsjećale su me na kupovne waffle koje možemo kupiti u trgovinama.Te kupovne su mi isto drage i vjerujte da je ovaj recept isti kao i kod tih.Zašto bi više kupovali kad možemo sami napraviti i imati tople i friške kad god to poželimo.
Dijelim ovaj svoj recept sa vama,nadam se da će se naći i na vašem stolu.
U slast!

Tijesto:
240 g maslaca ili margarina
260 g šećera
2 vanilin šećera
4 jaja
500 ml mlijeka
500 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Omekšali maslac umutiti sa šećerom,vanilin šećerom i prstohvatom soli.Dodati jaja,brašno pomješano sa praškom za pecivo i  mlijeko.Sve dobro umutiti.
Aparat za waffle zagrijati (ja okrenem na 3.5) i samo prvi put premažem lagano maslacem.
Stavljati po 2,5 žlice smjese na sredinu aparata i poklopiti ga.Peći dok ne porumeni i lampica se ne ugasi.
Ovaj korak je opcionalan od vrste waffel aparata.
Peći dok se ne utroši svo tijesto.
Ukoliko želite da vam waffle budu hrskave,odlagati svaku posebno.
Slaganjem jednu na drugu waffle budu mekane.
Ako vam ostane koja za sutra,samo je stavite u vrećicu ili prekrijte prozirnom folijom.
Nadam se da ćete biti zadovoljni😊

* od ove smjese izađe oko 20 komada

KOLAČ SA KISELIM VRHNJEM


Lagani kolač sa kiselim vrhnjem je kolač koji možete napraviti u roku pola sata i ne treba vam neka posebna vještina.

Tijesto:
400 g brašna
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
prstohvat soli
2-3 žlice mlijeka
1 jaje

Krema:
600 g kiselog vrhnja
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
500 ml mlijeka
kora i sok jednog limuna

200 ml mlijeka razmutiti sa praškom za puding,a ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru da prokuha.U uzavrelo mlijeko dodati razmućeni puding i mješati na vatri dok se ne zgusne.Skinuti,prebaciti kremu u drugu zdjelu i po površini kreme staviti prozirnu foliju.Staviti na hlađenje i u ohlađenu kremu dodati kiselo vrhnje ,limunovu koricu i sok.

Za tijesto umijesiti brašno sa maslacem,dodati i sve ostale sastojke i potom ga umotati u prozirnu foliju i ostaviti 30 min.u frižider.

Odležano tijesto podijeliti na dva dijela i razvaljati svaki na veličinu 20*30 cm.
Prvi dio tijesta staviti u manju tepsiju kojoj smo dno premazali maslacem i posuli brašnom.
Na tijesto istresti kremu i prekriti drugim tijestom.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 60 min.
Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

Napomena* Da bi ste lakse prenijeli tijesto u tepsiju,razvaljano namotajte na oklagiju i polako ga iznad tepsije odmotavajte preko kreme.
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design