LAGANI VOĆNI KOLAČ


 Ukoliko imate višak bjelanjaka ovaj lagani kolač je odličan izbor.
Pošto sam imala dosta i kupina odlučih se na jednu voćnu varijantu jer voćni kolači uvijek dobro prolaze,pogotovo kada krene sezona jagoda.
Ja sam imala baš dosta bjelanjaka pa sam ga radila u velikom plehu,a vi možete napraviti samo sa jednom korom i preko sasuti cijelu kremu.Umjesto ove kore,ako nemate višak bjelanjaka možete napraviti obično biskvitno tijesto.Kako god,kolač je lagan i ukusan😊
Tijesto:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
8 žlica brašna
2 žlice gustina
*ovo je količina za 1 koru
Krema:
300 ml vrhnja za šlag
150 g šećera u prahu
300 ml kiselog vrhnja
sok pola limuna
2 želatine u prahu
8 žlica vode za natopiti želatinu
300 g voća (jagode,kupine,maline)

Preljev:
360 g voća
500 ml voćnog soka
6 žlica šećera
30 g gustina

Priprema
Umutiti 10 bjelanjaka pjenasto sa šećerom.Dodati brašno i gustin i promješati špatulom.Istresti smjesu na lim promjera 30×40 koji je obložen papirom za pečenje.Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 15-20 min.dok blago ne porumeni.Ispeći još jednu koru.
Ohlađene kore prerezati dužom stranom na lentu veličine 13×30,znači 1/3 kore se odsječe i kada prislonimo jednu uz drugu dobijemo treću koru.

Želatinu razmutiti u 8 žlica vode i ostaviti 10 min.da nabubri.
Za kremu umutiti vrhnje za šlag sa šećerom u prahu.Dodati kiselo vrhnje,sok od pola limuna i na kraju otopljenu želatinu.(zagrijavati na laganoj vatri dok se otopi-ne smije prokuhati!)
U kremu dodati nasjeckano voće.
Slagati kora,krema,kora,krema.

Za preljev staviti 400 ml voćnog soka (ja sam koristila od višnje),dodati šećer i staviti da kuha.U ostalih 100 ml razmutiti gustin i dodati ga u uzavrelu tekućinu.Mješati dok se ne zgusne,skinuti sa vatre i dodati voće.Malo prohladiti 10 tak minuta i sasuti preko tijesta.Kolač ostaviti na hlađenje par sati.
U slast!
Napomena:Ako radite jednu koru u okruglom kalupu za torte,5-6 bjelanjaka će biti dovoljno.
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design