JEDNOSTAVNA TORTA

Ovu tortu sam pravila za svoj rođendan i u planu mi je bilo napraviti nešto što djeca vole.Torta nije zahtjevna i jako brzo se i napravi.
Keks dio:
5 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
250 g maslaca / margarina
500 g izlomljenog keksa(petit keks,plazma...)

Krema:
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
4 vrhom pune žlice gustina
250 g maslaca / margarina

Ganach:
500 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade

Najprije napravimo ganach tako što slatko vrhnje i nasjeckane čokolade stavimo u jednu šerpicu i zagrijavamo dok se sastojci ne otope i povežu.Skinemo sa vatre i ostavimo da se hladi u frižideru.


Za kremu stavimo jedan dio mlijeka i šećer da zakuha a u ostali dio mlijeka razmutimo gustin.U prokuhano mlijeko saspemo smjesu i kuhamo dok se ne zgusne.Površinu kreme prekrijemo prozirnom folijom i stavimo na hlađenje.Kad se krema ohladi u nju umutimo već prethodno umućen maslac.

Za keks dio jaja i šećer umutimo u dubljoj i većoj šerpi i stavimo na vatri.Dodamo  čokoladu i maslac.Zagrijavamo i mješamo dok ne prokuha.Skinuti sa vatre i ubaciti izlomljeni keks.
Sve dobro izmješati i sasuti u kalup za torte promjera 26 cm na čije smo dno stavili papir za pečenje.Dobro poravnati i ohladiti.
Na ohlađeni keks dio namazati kremu ,a preko kreme staviti ganach kojeg smo nakon što se par sati hladio u frižideru dobro umutili mikserom.
Tortu filovati u kalupu i nakon što se dobro ohladi skinuti stranicu kalupa kao i papir koji se nalazi na dnu i servirati na pladanj za tortu.

BAKLAVA

Potrebno:

500 g kora za baklavu/jufke
300 g oraha(pola mljeveni-pola sjeckani)
250 g maslaca

Agda/sirup:

500 ml vode
750 g šećera
malo soka od limuna

Maslac otopiti i skinuti sa površine pjenu koja se stvori tako da nam ostane čista masnoća.
Koristiti ili okruglu tepsiju promjera 32 cm ili pravougaonu veličine kao što je polovica kore.

Dno tepsije premazati maslacem i redati otprilike 3 kore i svaku premazati sa maslacem.Ona kora na koju idu orasi se ne maže.Znači na svaku četvrtu stavljamo orahe.Nastavljamo opet sa tri kore koje mažemo maslacem i na četvrtu stavljamo orahe.Tako postupamo dok ne utrošimo sav materijal.Na vrh se stavlja  4-5 kora.

Baklavu zatim izrezati dijagonalno u rombove i premazati sa ostatkom ugrijanog maslaca.
Peći je u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 35 min.Treba dobiti lijepu zlaćanu boju.
15-tak minuta pred kraj pečenja stavimo agdu da se kuha.Od trenutka kad prokuha kuhati 5 min na najjačoj vatri i potom skroz smanjiti i nastaviti dok se baklava ne ispeče.Sve ukupno ne više od 10 min.Kad je baklava pečena ,agdu opet pustiti da provri na najjačoj vatri i vrelu baklavu zaliti vrelim zaljevom(103 stepena bi trebala biti temp.za sve koji imaju termostat).
Ostavit 1-2 sata da baklava upije i da se ohladi.

*dodatak soka limuna u agdi je važan jer on sprječava kristalizaciju šećera!

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design