VANILIN ROŠČIĆI

Potrebno
250 g brašna
180 g maslaca
100 g mljevenih badema(oraha ili lješnjaka)
70 g šećera
prstohvat soli
1 vanilin šećer
I još:
100 g šećera
1 vanilin šećer

Sve sastojke staviti u zdjelu i mjesiti  mikserom sa nastavcima za tijesto.Kad se masa poveže,istresti na radnu površinu,podjeliti na par djelova i od svakog načiniti tanji valjak.Njega podjeliti na manje komade,raditi roščiće i redati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stepeni sa uključenom ventilacijom 12-15 min.Prohlađene valjati u 100 g šećera pomješanog sa 1 vanilin šećerom.

LJEŠNJAK DŽEPOVI

Tijesto
300 g brašna
100 g mljevenih lješnjaka
125 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
200 g margarina

Fil
2 bjelanjka
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanih lješnjaka
125 g mljevenih lješnjaka
100 g čokoladnih kapljica
šećer u prahu za posipanje

Od svih sastojaka zamjesiti tijesto,zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na 30 minuta u frižider.
Ohlađeno tijesto razvaljati na 4 mm debljine i modlicom promjera 7 cm rezati krugove dok ne utrošimo svo tijesto.
Bjelanjke umutiti pjenasto i potom im dodati šećer u prahu i nastaviti mutiti dok masa ne postane gusta.Dodati sjeckane lješnjake koje treba umiješati špatulom.Ma kraju dodati i mljevene kao i čokoladne kapljice.
Na kružiće tijesta stavljati po jednu čajnu žlicu nadjeva i tijesto lagano preklopiti,tako da ostane poluotvoreno.
Peći ih na 200 stepeni- 15 minuta.Ohlađene posuti šećerom u prahu ili ih skroz uvaljati u šećer.
U slast!

*meni je od ove količine izašlo 63 komada 



VANILICE

Potrebno
150 g masti (svinjske)
100 g šećera
1 jaje
100 g mljevenih oraha
300 g brašna

par žlica pekmeza
šećer u prahu
1 vanilin šećer

Umutiti mikserom mast i šećer.Tome dodati jaje,mljevene orahe i brašno i sve dobro umjesiti.
Tijesto razvaljati na tanko i kalupom vaditi vanilice.Redati ih u pleh na pek papir i peći na 170 stepeni dok blago ne porumene (10-tak minuta).
Ohlađene vanilice spajati dvije po dvije i lijepiti pekmezom,a potom ih uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilin šećerom.

CIMT ZVJEZDICE / ZIMTSTERNE

Potrebno
250 g šećera u prahu
3 bjelanjka (jaje M veličine)
prstohvat soli
2 ravne srednje kašičice cimeta
350 g sa kožicom mljevenog badema

Priprema
Šećer u prahu prosijati.
Bjelanjke sa prstohvatom soli pjenasto umutiti i zati dodavati žlicu po žlicu šećera u prahu dok se ne utroši.Mutiti oko 10-tak minuta dok ne bude baš gust.
Od smjese oduzeti 7 žlica,a u ostatak ručno umješati mljevene bademe pomješane sa cimetom.

Radnu površinu prebrisati vlažnom krpom i preko staviti prozirnu foliju.Na nju istresti tijesto,prekriti sa drugom folijom i oklagijom valjati dok veličine 4 mm.
Skinuti gornju foliju,uzeti limenu modlicu zvjezdice i svaki put prije nego što ćemo izrezati oblik modlicu umočiti u vodu ili brašno.


Dodaj naslov













Zvjezdice slagati u pleh na papir za pečenje.Od ostatka tijesta ponavljati postupak dok ga ne utrošimo.Tijesto je samo po sebi ljepljivo,ali tako mora biti da vas ne buni.
Na svaku zvjezdu stavljati malo smjese od bjelanjaka koju smo na početku odvojili.Ja to nanosim
sa vrećicom za zamrzavanje ili ukrašavanje.Uzeti kist i smjesu rasporediti na svaki krak.Ovo malo duže traje.
Glazirane staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stepeni(gornji i donji grijač) ili 125 ventilacija 15 minuta da se peku.
Ohlađene spremiti u limenu kutiju u koju stavimo komadić jabuke da bi zadrzale mekoću.jabuku s vremena na vrijeme mjenjati.Ovako spremljene mogu trajati do 3 tjedna.






*Ukoliko imate poseban kalup za cimt zvjezde (slika) u tom slučaju bjelanjak premažite preko 
razvaljanog tijesta i potom vadite oblike s tim da močite modlu svaki put u vodu.U ostatak tijesta ćete morati dodati još bademovog brašna zbog količine bjelanjaka koji se u ovom slučaju nalaze na tijestu.Na ovaj način priprema je mnogo brža.
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design