ŠEHERZADA TORTA BEZ PEČENJA



 
Recept za ovu tortu imam odavno,ali po trgovinama nikada nisam uspjela pronaći turski keks (slika)koji je glavni sastojak.Nedavno sam ga pronašla i prvu priliku iskoristila da je napravim.Torta se ne peče i savršena je za zaposlene žene.Laganog je karamelastog okusa i za mene je presavršena.Morate je probati .Sigurna sam da ćete je često praviti jer je stvarno ukusna a i veoma izdašna.
Sastojci

1,5 litar mlijeka
14 žlica šećera
5 pudinga vanilija
250 g maslaca
500 g šlaga u prahu
500 ml mineralne vode
600 g turskog keksa (simsek)

U 200 ml mlijeka razmutiti prašak za puding sa 2 žlice šećera.Ostatak šećera staviti u tavu ili šerpu sa debljim dnom i na laganoj vatri topiti dok ne dobijete lijepu jantarnu boju.Preostalo mlijeko zagrijati da bude vruće i dodati ga u gotov karamel.Paziti da se ne spržite jer je reakcija burna.Ostaviti da lagano vrije dok se stegnuti karamel opet ne otopi.

Sada u sve istresti razmućeni prašak za puding i kuhati dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre,po površini kreme staviti prozirnu foliju i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Prašak za šlag umutiti sa mineralnom vodom.

U ohlađenu kremu dodati prethodno umućeni maslac.
Na tacnu složiti red keksa ,1/4  kreme pa preko 1/4 šlaga.
Ponavljati dok se ne utroši materijal.Ukupno izađe 4 reda keksa i filova.

Slagati na veličinu 35x25 cm.
Tortu ostaviti da prenoći da bi keks omekšao i ukrasiti po želji.
U slast!





 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design