ORAH TORTA


 Veličina kalupa 22 cm

Biskvit

6 jaja

120 g šećera

180 g brašna

1 prašak za pecivo

100 g mljevenih oraha

Krema I

600 ml mlijeka

200 g brašna

2 vanilin šećera

500 g maslaca

350 g šećera u prahu

300 g oraha

Krema II

100 ml mlijeka

100 g mljevenih oraha

100 g maslaca

100 g šećera

100 g čokolade

Za biskvit jaja i šećer mutiti 10 minuta nakon toga dodati brašno,prašak i orahe i ručno umiješati žicom.

Dva kalupa obložiti papirom za pečenje(dno) i masu podjeliti i istresti u kalupe.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stepeni oko 35 min.Provjeriti čačkalicom da li su pečeni.

Za kremu I polovinu mlijeka sa vanilin šećerom staviti da kuha,a u ostatak mlijeka razmutiti brašno i kad mlijeko prokuha sasuti ga u razmućeno brašno i potom sve vratiti u šerpu i kuhati dok se ne zgusne.Potom istresti u zdjelu,izmutiti mikserom da nema grudvica i u vruće dodati mljevene orahe.Još jednom izmiksati i prekriti kremu po površini prozirnom folijom.Ostaviti na hlađenje.U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućeni maslac sa šećerom u prahu i sve zajedno dobro izmiksati.

Ohlađene biskvite prerezati na pola tako da dobijemo 4 kore.

Za kremu II mlijeko,šećer i čokoladu prokuhati,te u vruće dodati orahe i maslac.Toplu kremu podjeliti u 3 zdjelice i sa svakom premazati ukupno tri kore i ostaviti kratko da se fil stegne i prohladi.

Tortu slagati u podesivom kalupu.

Kremu podjeliti na 3 dijela i filovati redom s tim da je zadnja kora ona na kojoj nema kreme II.

U slast!




 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design