RASPUCANI KEKSI OD LIMUNA

Ovo su mi jedni od favorita.Limun im daje svježinu i pravo su zarazni.

Tijesto
150 g šećera
50 ml ulja
2 jaja
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 g mljevenih badema
1 limun

I još:50 g šećera u prahu



Šećer,ulje i jaja staviti u zdjelu i mutiti mikserom 5 minuta.Dodati koricu i sok limuna.
Potom dodati brašno,prašak za pecivo,bademe i kratko promješati.
Ostaviti 1 h u zamrzivač ili na par sati u frižider.
Kašičicom uzimati male količine tijesta i formirati kuglice veličine oraha.
U posudu stavit šećer u prahu i svaku kuglicu ubaciti i dobro je uvaljati da se primi šećer.Redati ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći ih na 180 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 min.Ostaviti ih da se ohlade u plehu,potom ih složiti u limene kutije.

LINCERI

Tijesto
400 g brašna
120 g šećera u prahu
250 g maslaca
1 žumanjak
2 vanilin šećera
+marmelada za spajanje

Od svih sastojaka zamjesiti tijesto i odmah ga raditi.Razvaljati  na 4 mm debljine.Modlicom vaditi oblike i redati na pleh obložen papirom za pečenje.Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 160-170 stepeni 10-tak minuta.Moraju ostati blijedi.Iako djeluju da nisu pečeni ,jesu.Kada okrenete dno vidjet ćete da su dobili blagu boju,to znači da su gotovi.
Na pune keksiće stavljati marmeladu(ja je malo zagrijem),a šuplje posuti šećerom u prahu.Spajati dva po dva.Ostaviti do sutradan na zraku da se marmelada malo stegne i spremiti u limene kutije.

ŠAUM VJENČIĆI

 Ovi vjenčići su nešto poput non plus ultra kolačića samo su za mene ljepši izgledom.
Tijesto
500 g brašna
200 g maslaca
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 g šećera u prahu
2 žumanjka
4 pune žlice kiselog vrhnja
Šaum
3 bjelanjka
220 g šećera u prahu
1 čajna žlica gustina
marmelada za punjenje

Od svih sastojaka zamjesiti tijesto,razvaljati na 3-4 cm debljine i pomoću kalupa ili čaše rezati krugove promjera 3 cm.Slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.


Bjelanjke sa prstohvatom soli mutiti 5 min.dok ne postanu skroz čvrsti.Smanjiti mikser,pa postepeno dodavati žlicu po žlicu šećera u prahu u koji smo dodali gustin.Kada sve utrošimo,pojačamo mikser na najjače i ostavimo 15 minuta da se muti(ukoliko imate samostojeći).Šaum baš mora biti jako čvrst
(slika 2 dolje).Pomoću dresir vrećice sa manjim zvjezdastim nastavkom istiskujemo šaum u vidu vjenčića na kružiće od tijesta.
Stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stepeni oko 17-20 minuta.Meni je bilo potrebno 17 minuta.
Ohlađene punimo sa marmeladom(zagrijanom) po izboruJa sam koristila domaći džem od malina koji ovim vjenčićima daje tu dodatnu notu i ljepotu.
*obavezno ispoštovati vrijeme mućenja šauma

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design