Sastojci
300 g mljevenog plazma keksa
200 g šećera u prahu
200 g maslaca(sobne temperature)
6 žlica đusa
Glazura
200 g čokolade za kuhanje(tamna ili bijela)
4 žlice ulja
Sve sastojke staviti u zdjelu i umutiti mikserom.Smjesu staviti na 30 minuta u frižider da se stegne.
Od ohlađene smjese uzimati komadiće veličine većeg oraha i praviti između dlanova loptice.Slagati ih na tacnu.
Malo čokolade otopiti i vrh štapića za ražnjiće(oko 1 cm) ili papirnate slamke umočiti u čokoladu i taj dio zabosti u kuglicu.Potom ih staviti u frižider ili zamrzivač na 10 minuta da se čokolada stegne.Na ovaj način ne može pops spasti sa štapića.
U međuvremenu čokoladu sa uljem otopiti u mikrovalnoj.rashlađene popse umakati u čokoladu i okapati par sekundi okrećući štapić.Kad čokolada više ne curi.posuti sa jestivim mrvicama ili dekoracijom po želji.Pošto se čokolada brzo steže morate tako raditi jedan po jedan.Popse sa prve slike zabosti u stiropor/stirodur,a sa druge slike slagati na aluminijsku foliju gjde će se napraviti stopica od čokolade.Stopicu možete i sami napravit tako što nanesete malom kašičicom hrpice čokolade na foliju i na svaku potom spustite u ovom slučaju stegnuti pops.
Za sladoled na štapiću je postupak isti,smjesu stavite u kalup,zabodete suhi štapić i ostavite na hlađenje.Poslije umačete u čokoladu ,ja to činim dva puta i spuštam na foliju i odmah ukrašavam.
0 komentari:
Objavi komentar