MOUSSE ILUZIJA

Izrada ove torte je malo kompleksnija ,ali vrijedi utrošenog vremena.Biskvit,čokoladni mousse,choux tijesto,bavarska krema,žele od kupina,krema od kupina.Idemo se baciti na posao.

Biskvit
4 jaja
200 g šećera
200 ml vode
200 ml ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
Jaja i šećer mutiti 10 minuta i potom dodati po redu sve ostale sastojke.Tijesto peći u kalupu fi 24 cm obloženog papirom oko 35 min na 180 stepeni.Provjeriti sa čačkalicom da li je pečeno.

Bavarska krema
170 ml mlijeka
50 g žumanjaka(otprilike 3-4 ovisno od veličine jaja)
50 g šećera
170 ml slatkog vrhnja
pola kesice želatine 6g
2 žlice vode(za natopiti želatinu)
1/2 mahune vanilije
prstohvat soli
Želatinu pomješati sa vodom i ostaviti 10 min.da nabubri.Mlijeko staviti na vatru da prokuha.Žumanjke izmiksati sa šećerom i potom uliti malo toplog mlijeka,promješati i sve ponovo sastaviti sa mlijekom.Kuhati dok se ne podje gusnuti(bude dosta rijeđe od pudinga),skinuti s vatre i u vruće dodati nabubrelu želatinu.Miješati dok se želatina ne otopi.Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.Ohlađenu kremu dobro i pjenasto izmiksati i potom joj dodati lagano umućeno slatko vrhnje i ručno sa žicom promješati.

Choux tijesto/kuhano tijesto
1 jaje
40 g maslaca
50 ml vode
prstohvat soli
50 g brašna
Vodu,maslac i so staviti u šerpicu da prokuha.Kad provri i maslac se skroz otopi odjednom dodati svo brašno i drvenom kašiko mješati energično dok se ne dobije gumenkasta masa.Skinuti sa vatre i ohladiti.U ohlađeno dodati 1 jaje i umutiti mikserom dok ne postane svilenkasto.Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu sa većim zvjezdastim nastavkom i istisnuti 2 krga na pek papir promjera 15 i 6 cm.Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 195 stepeni 27 minuta.Ohlađene prerezati popola(sva 4 kruga) i napuniti slastičarskom kremom.Preko poredati i koju malinu ili kupinu i poklopiti ih.

Čokoladni mousse
90 g žumanjaka (6 kom)
135 g mliječne čokolade
270 g tamne čokolade
450 ml + 200 ml slatkog vrhnja
16 g želatine + 4 žlice vode
Želatinu potopiti sa vodom.450 ml slatkog vrhnja umutiti i ostaviti na stranu.Ostalih 200 ml staviti na vatru ali da ne prokuha.Prije nego sto će provriti skinuti .Čokoladu sitno narezanu dodati vrhnju,mješati žicom dok se čokolada ne otopi.Želatinu otopiti na laganoj vatri (ne smije kuhati)i dodati je u čokoladnu masu.Ostaviti par minuta da se prohladi pa dodati žumanjke i nakratko promješati.Na kraju lagano dodati i prethodno umućeno slatko vrhnje i promješati dok se ne dobije glatki mousse.

Žele od kupina/malina
300 g malina
pola kesice želatine 5 g
300 g šećera
Želatinu promješati sa 2 žlice vode i ostaviti da nabubri.Maline i šećer staviti na vatru da kuhaju 2-3 minute.Skinuti,propasirati i vratiti ponovo na vatru da baci ključ.Dodati nabubrelu želatinu i promješati dok se ne otopi.Tanjur veliki plitki ili neki kalup promjera 18 -20 cm obložiti prozirnom folijom i preko sasuti žele.Ostaviti u zamrzivač da se stegne.

Krema od kupina/malina
pola želatine 5 g
2 žlice vode
250 g malina
45 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
Želatinu pomješati sa 2 žlice vode i ostaviti 10 min.da nabubri.maline staviti sa šećerom da kuhaju,propasirati ih kao kod želea,vratiti na vatru i kad prokuhaju dodati im želatinu.Ohladiti i ohlađeno sastaviti sa umućenim slatkim vrhnjem

Slaganje:
Biskvit premažemo sa domaćim pekmezom i poklopimo drugim biskvitom.Okolo biskvita stavimo obruč za torte.Na njih saspemo 1/3 cokoladnog moussa i ostavimo kratko u zamrzivač.Nakon što se malo stegnuo stavimo dva obruča tijesta,manji na sredinu i oko njega veći.Preko ide ostatak čoko moussa,a najlakše se stavi pomoću slastičarske vrećice,jer tako popuni sva mjesta.Sada preko možemo staviti i zaleđeni žele i preko njega premazati kremu od malina.Ja sam još cijelu tortu premazala sa šlago i preko stavila ganach.

Ganach:
120 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
Čokoladu nasjeckati na sitno i preliti prokuhanim vrhnjem.Ostaviti 2 min,promješati dok se čokolada sva ne otopi,malo ohladit jer će tako biti i gušća,puniti u vrećicu ako ćete raditi drip i sasuti na površinu torte.Ohladiti je do sutradan.
U slast!

*od voća možete koristiti koje god želite bobičasto voće
*kalup je veličine 24 cm,a može i od 26 cm samo što će biti malo niža
Ukoliko imate nedoumica slobodno mi pišite
 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design