VOĆNE KOŠARICE OD PRHKOG TIJESTA SA KREMOM OD VANILIJE

 Ove voćne košarice su savršen izbor za
domjenke,rođendane,svadbe jer pored što izgledaju
dekorativno jako su ukusne i svi ih vole.Ljeti kada
je izbor svježeg voća raznolik ,šteta bi bilo ne probati ih.Ja jedva čekam vrijeme jagoda pa da ih ponovo radim.Možete koristiti gotove kalupe za košarice,veće ili manje ili ako nemate možete tijesto izrezati u krug i staviti na obrnutu stranu kalupa za muffine ili čak raditi ih od aluminijske folije.

* Promjer ovih košarica je 10 cm,dno 7 cm.
* Komada 18

Prhko tijesto:
400 g brašna
200 g šećera
200 g maslaca/margarina omekšalog
2 jaja
korica 1 limuna
200 g mljevenih lješnjaka

Brašno staviti na radnu površinu i u sredini napraviti rupu.
U rupu dodati jaja a okolo po brašnu staviti sve ostale sastojke.
Tijesto mijesiti dok se lijepo ne poveže .Zamotati u
providnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena ili duže.
Kalupe za košarice premazati sa uljem ili rastopljenim
maslacem.Tijesto razvaljati oklagijom na 3 mm debljine.Uzeti
čašu ili okrugli kalup koji je malo veći od promjera košarica i sa njime rezati krugove u tijestu.Uzeti krug,staviti u košaricu i prstima lagano pritiskati da tijesto uđe u žlijebove kalupa.Višak tijesta koji viri iznad kalupa odrezati nožem.Dno izbockati vilicom da se tijesto nebi dizalo prilikom pečenja.Gotove košarice stavljati na žicu od pećnice i peći ih u prethodno zagrijanoj na 160 stepeni oko 30 minuta.Kad vrhovi porumene gotove su.Vruće ih izvaditi iz kalupa.tako što ga okrenemo naopako i lupnemo od sto.

Krema od vanilije:
6 žumanjaka
150 g šećera
80 g gustina
660 g mlijeka
1 šipka vanilije ili ekstrakt vanilije 1 žlica
250 g vrhnja za šlag

Žumanjke,šećer i gustin dobro promješati.Mlijeko sa vanilijom prokuhati i dodati masi od žumanjaka.Sve stavimo na paru i kuhamo dok se ne zgusne.Prekrijemo gotovu sa prozirnom folijom i ostavimo 2-3 sata u fržider da se ohladi.U ohlađenu dodamo izmiksano vrhnje za šlag.
Rastopimo 50 g bijele čokolade i svaku košaricu premžemo kistom iznutra.Na ovaj način će tijesto ostati hrskavo i neće omekšati od kreme.
Svaku košaricu napunimo kremom i po kremi posložimo sezonsko voće.Ja sam u ovom slučaju koristila kupine,ribizle,borovnice,kivi i mandarine koje sam prije slaganja filetirala.
1 paketić želatine ili providnog preljeva za torte rastopiti prema uputama na vrećici i premazati kistom voće.Korpice staviti na hlađenje i poslije samo uživati.U slast!



0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design