ČOKOLADNE PRINCES KROFNE


 Za princes krofne sa vanilija kremom svi znamo,ali čokoladne su savršen odabir za ljubitelje čokolade.Recept sam našla u knjizi Gospodarskog lista i pravila sam ih za jednu posebnu priliku.Ko voli čokoladu recept je obećavajući.Punoća ukusa čokoladne kreme je nešto što i sada pamtim za razliku od vanilije gdje je krema više prozračna.Idemo na recept.

Tijesto

400 ml vode

200 ml ulja

prstohvat soli

1/2 žličice šećera

240 g brašna

4 žlice kakaa

6 jaja


Krema

1000 ml mlijeka

10 žlica šećera

1 vanilin šećer

18 žlica brašna

250 g margarina/maslaca

200 g šećera u prahu

150 g čokolade za kuhanje

6 jaja


I još

400 ml slatkog vrhnja za šlag


Za tijesto zagrijati vodu,ulje,sol i šećer do vrenja.Kada prokuha sasuti odjednom svo brašno pomješano sa kakaom i mješati dok se tijesto ne krene odvajati od posude.Tijesto ohladiti pa mu dodavati jedno po jedno jaje i između svakog miksati da se poveže sa tijestom.

Gotovo tijesto staviti u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskivati male hrpice na lim za pečenje koji nije potrebno oblagati papirom.

Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30 minuta.U toku pečenja vrata pećnice se ne smiju otvarati!

Za kremu od ukupne količine mlijeka malo odvojiti pa pomješati sa brašnom.Ostatak staviti sa šećerima na vatru da zakipi.Kad zakipi dodati razmućeno brašno i mješati dok se ne zgusne.Kremu prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.U ohlađenu dodati prethodno umućen margarin/maslac sa šećerom u prahu.Čokoladu otopiti na pari,prohladiti je pa i nju dodati kremi i izmiksati.

Princeze prerezati na pola,puniti kremom pomoću vrećice za ukrašavanje i preko kreme isto nanijeti sloj umućenog slatkog vrhnja također pomoću vrećice.Poklopiti drugom polovicom princeze i posuti šećerom u prahu.Služiti rashlađene.

U slast!

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design