Za princes krofne sa vanilija kremom svi znamo,ali čokoladne su savršen odabir za ljubitelje čokolade.Recept sam našla u knjizi Gospodarskog lista i pravila sam ih za jednu posebnu priliku.Ko voli čokoladu recept je obećavajući.Punoća ukusa čokoladne kreme je nešto što i sada pamtim za razliku od vanilije gdje je krema više prozračna.Idemo na recept.
Tijesto
400 ml vode
200 ml ulja
prstohvat soli
1/2 žličice šećera
240 g brašna
4 žlice kakaa
6 jaja
Krema
1000 ml mlijeka
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
18 žlica brašna
250 g margarina/maslaca
200 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuhanje
6 jaja
I još
400 ml slatkog vrhnja za šlag
Za tijesto zagrijati vodu,ulje,sol i šećer do vrenja.Kada prokuha sasuti odjednom svo brašno pomješano sa kakaom i mješati dok se tijesto ne krene odvajati od posude.Tijesto ohladiti pa mu dodavati jedno po jedno jaje i između svakog miksati da se poveže sa tijestom.
Gotovo tijesto staviti u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskivati male hrpice na lim za pečenje koji nije potrebno oblagati papirom.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30 minuta.U toku pečenja vrata pećnice se ne smiju otvarati!
Za kremu od ukupne količine mlijeka malo odvojiti pa pomješati sa brašnom.Ostatak staviti sa šećerima na vatru da zakipi.Kad zakipi dodati razmućeno brašno i mješati dok se ne zgusne.Kremu prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.U ohlađenu dodati prethodno umućen margarin/maslac sa šećerom u prahu.Čokoladu otopiti na pari,prohladiti je pa i nju dodati kremi i izmiksati.
Princeze prerezati na pola,puniti kremom pomoću vrećice za ukrašavanje i preko kreme isto nanijeti sloj umućenog slatkog vrhnja također pomoću vrećice.Poklopiti drugom polovicom princeze i posuti šećerom u prahu.Služiti rashlađene.
U slast!