PUDING PUŽIĆI



 Tijesto:
600 g brašna
50 g šećera
30 g otopljenog maslaca/margarina
1 kocka kvasca/1 kesica suhog
150 ml mlijeka
2 vrhom pune kašike kiselog vrhnja/100 g
2 jaja

Fil:
2 pudinga okus vanilija
750 ml mlijeka
100 g šećera

Priprema
U zagrijano mlijeko dodati kvasac,kašičicu šećera i brašna i ostaviti sa strane.
U zdjelu staviti sve ostale sastojke,dodati nadošli kvasac i mikserom umutiti sa nastavcima za tijesto.Pokriti krpom i ostaviti sat vremena na toplom da odstoji.

Za fil staviti u šerpu 500 ml mlijeka sa šećerom,a u ostalih 250 ml dodati prašak za puding i dobro promješati.U uzavrelo mlijeko dodati puding i mješati dok se ne zgusne.Prekriti prozirnom folijom po površini da se ne uhvati korica.Ostaviti da se malo prohladi dok nam tijesto nadolazi.

Nadošlo tijesto razvaljati na veličinu 40×50 cm.Premazati gotovim pudingom i sa šire strane smotati u štrucu.Uzeti vlasac/tvrđi konac ili zubni konac i pomoću njega rezati tijesto na prst debljine(slika 1)Slagati pužiće na tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 25 minuta,zavisno od pećnice.

Napomena:
Prije pečenja možete pužiće premazati razmućenim žumanjkom sa malo mlijeka ili gotove vruće premazati sa jednom kašikom svijetle marmelade razmućene sa 2 kašike vode.
Po želji se može razmutiti 2 kašike šećera u prahu sa malo vode(mala kašičica)dok ne dobijete tečnu masu i sa njom poprskati gotova peciva.
Ako više pravite za djecu moj je savjet prvi prijedlog/žumanjci ili ništa od navedenog.
U slast!


slika 1



 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design