Biskvit
6 jaja
120 g šećera
180 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha
Krema I
600 ml mlijeka
200 g brašna
2 vanilin šećera
500 g maslaca
350 g šećera u prahu
300 g oraha
Krema II
100 ml mlijeka
100 g mljevenih oraha
100 g maslaca
100 g šećera
100 g čokolade
Za biskvit jaja i šećer mutiti 10 minuta nakon toga dodati brašno,prašak i orahe i ručno umiješati žicom.
Dva kalupa obložiti papirom za pečenje(dno) i masu podjeliti i istresti u kalupe.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stepeni oko 35 min.Provjeriti čačkalicom da li su pečeni.
Za kremu I polovinu mlijeka sa vanilin šećerom staviti da kuha,a u ostatak mlijeka razmutiti brašno i kad mlijeko prokuha sasuti ga u razmućeno brašno i potom sve vratiti u šerpu i kuhati dok se ne zgusne.Potom istresti u zdjelu,izmutiti mikserom da nema grudvica i u vruće dodati mljevene orahe.Još jednom izmiksati i prekriti kremu po površini prozirnom folijom.Ostaviti na hlađenje.U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućeni maslac sa šećerom u prahu i sve zajedno dobro izmiksati.
Ohlađene biskvite prerezati na pola tako da dobijemo 4 kore.
Za kremu II mlijeko,šećer i čokoladu prokuhati,te u vruće dodati orahe i maslac.Toplu kremu podjeliti u 3 zdjelice i sa svakom premazati ukupno tri kore i ostaviti kratko da se fil stegne i prohladi.
Tortu slagati u podesivom kalupu.
Kremu podjeliti na 3 dijela i filovati redom s tim da je zadnja kora ona na kojoj nema kreme II.
U slast!
0 komentari:
Objavi komentar