Tijesto
4 jaja
4 žlice šećera
1 prašak za pecivo
5 žlica mljevenih oraha
2 žlice ulja
1 žlica brašna
Umutiti bjelanjca sa šećerom,dodati žumanjca i sve ostale sastojke.
Izliti u kalup promjera 24 cm kojem smo dno obložili papirom za pečenje.Koru peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 15 minuta.
Krema
1500 ml mlijeka
4 pudinga od vanilije
400 g šećera
1 žlica gustina
250 g maslaca
__________________
150 g mljevenog keksa
150 g čokolade za kuhanje
200 g jaffa keksa
200 g piškota
oko 400 ml đusa
i jos 300 ml slatkog vrhnja
Mlijeko i šećer staviti na vatru,a u jedan dio mlijeka razmutiti pudinge i gustin.Kad mlijeko provri dodati smjesu i mješati par minuta dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa vatre i prekriti po površini prozirnom folijom.
Ohlađenu kremu kratko umutiti pa joj dodati umućeni maslac.Podjeliti je na 3 djela.U jedan dio dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu,u drugi dio dodati mljeveni petit keks,a treći dio ostaviti žut.
Koru staviti na tacnu,oko nje podesivi obruč za torte i poškropiti je malo sa sokom.Preko staviti fil od keksa,pa po njemu posložiti jaffa keks kojeg prvo umočimo u đus pa slažemo sa čokoladom okrenutom na dole.
Po jaffi mažemo kremu sa čokoladom i preko redamo piškote koje isto umačemo u sok.Preko piškota mažemo žutu kremu.
Kremu prekriti prozirnom folijom i ostaviti preko noći na hlađenje.Sutradan skinuti kalup i preko staviti 300 g umućenog vrhnja za slag.Dekorisati po želji.
0 komentari:
Objavi komentar