Sastojci
1 kg brašna
600 ml mlijeka
8 žlica šećera
1 kockica svježeg kvasca
160 g maslaca/margarina
mala žličica soli
1 jaje
3 žumanca
+pekmez ca.1 tegla ili
400 g oraha,malo mlijeka +100 g šećera
1 jaje za premazivanje
Kvasac razmutiti u malo mlakog mlijeka,dodati kašičicu brašna i šećera i pustiti da nadođe.
U posudu staviti sve sastojke i nadošli kvasac i umutiti mikserom sa nastavcima za tijesto.Ukoliko želite ručno mjesiti u brašnu napravite rupu i ubacite sve sastojke i umjesite sa drvnom kuhačom.Tijesto bude rjeđe,ali tako i treba biti.Posudu prekriti i ostaviti tjesto da udvostruči volumen.
Istresti na pobrašnjenu radnu površinu,lagano premjesiti ne previše i podjeliti na dva djela.
Svaki dio razvaljati na veći pravougaonik,premazati pekmezom i smotati.Tijesto je relativno mekano pa je najjednostavnije razvaljati ga na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje tako da je i motanje u tom slučaju mnogo lakše.Štrudle složiti u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da rastu dok se pećnica grije.
Prije nego stavimo peći premazati ih umućenim jajetom.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stepeni oko 80 minuta.Otprilike na pola pečenja kad štrudla dobije lijepu boju prekriti ih sa aluminijskom folijom.
Pečene ohladiti ako možete izdržati jer upravo tople i jesu najljepše.
Ukoliko želite fil od oraha ,ugrijte malo mlijeka(oko 100 ml) do ključanja i prelijte preko oraha pomješanih sa šećerom.Mlakim filom premažite štrudle.
Sutradan isto bude mekana i ukusna😊
U slast!
0 komentari:
Objavi komentar