Sastojci
200 g šećera
200 ml vrhnja za kuhanje
prstohvat soli
10 g maslaca
U šerpicu sa debljim dnom staviti šećer i na laganoj vatri topiti.Na početku samo povremeno prodrmati šerpu,a na kraju se može i sa žlicom promješati.Držati na vatri dok ne dobije lijepu jantarnu boju (paziti da ne potamni previše)
.Skinuti sa vatre i dodati mlako vrhnje za kuhanje.Reakcija će biti malo burna i pazite da vas ne sprži.Promješati i vratiti na laganu vatru oko 15 minuta maksimalno dok se vidno ne zgusne i sav šećer otopi jer u momentu kad se doda vrhnje karamel se zna stvrdnuti pa mu treba taman toliko da ponovo postane tečan.
Nakon 15-tak minuta skinuti sa vatre,dodati prstohvat soli i maslac.Promješati i sipati u teglicu.
*karamel može do 10 dana stajati u frižideru,ako vam izdrži toliko
*od ove količine se dobije oko 200 ml karamela
*prije upotrebe zagrijati kratko u mikrovalnoj ili na pari
0 komentari:
Objavi komentar