KARAMEL

 

Sastojci

200 g šećera

200 ml vrhnja za kuhanje

prstohvat soli

10 g maslaca


U šerpicu sa debljim dnom staviti šećer i na laganoj vatri topiti.Na početku samo povremeno prodrmati šerpu,a na kraju se može i sa žlicom promješati.Držati na vatri dok ne dobije lijepu jantarnu boju (paziti da ne potamni previše)

.Skinuti sa vatre i dodati mlako vrhnje za kuhanje.Reakcija će biti malo burna i pazite da vas ne sprži.Promješati i vratiti na laganu vatru oko 15 minuta maksimalno dok se vidno ne zgusne i sav šećer otopi jer u momentu kad se doda vrhnje karamel se zna stvrdnuti pa mu treba taman toliko da ponovo postane tečan.

Nakon 15-tak minuta skinuti sa vatre,dodati prstohvat soli i maslac.Promješati i sipati u teglicu.

*karamel može do 10 dana stajati u frižideru,ako vam izdrži toliko

*od ove količine se dobije oko 200 ml karamela

*prije upotrebe zagrijati kratko u mikrovalnoj ili na pari


0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design