ČUPAVCI

Tijesto

4 jaja

200 g maslaca(omekšanog)

300 g šećera

260 g brašna

130 ml mlijeka

1 prašak za pecivo

Krema

300 ml mlijeka

375 g šećera

225 g čokolade

+200 g kokosa 

U zdjelu staviti maslac sobne temperature,žumanjke i šećer i lagano umješati mikserom.Dodati mlijeko.Smjesa će se razdvojiti što je normalno jer masnoća sa vodom tako reagira,ali dodavanjem ostalih sastojaka biti će u redu.

Bjelanjke posebno umutiti i dodati smjesi sa žumanjcima i promješati špatulom.

Prosijano brašno sa praškom dodati u par navrata i sve ručno umješati dok se ne dobije ujednačena masa.


Tepsiju veličine 19x34 nauljiti i pobrašniti pa istresti smjesu.Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni 30 minuta.

Ohlađen biskvit narezati na kockice ili pravougaonike kao na mom primjeru.Ne trebaju bit velike.

Za kremu u šerpici zagrijati mlijeko,dodati šećer i čokoladu i kad prokuha ostaviti 1 minut da vrije i sve se otopi pa potom skinuti sa šporeta.

Svaku kocku ubaciti u kremu,pomoću vilica okrenuti i staviti na jednu tacnu na koju smo stavili aluminijsku foliju.Postupak ponavljati dok sve kocke ne budu prelivene.

Potom uzeti kokos,nasuti ga u zdjelu i svaku kocku uvaljati u kokos.Na ovaj način se kokos odmah ne zaprlja jer biskvit već upije kremu.Čupavce slagati na čistu tacnu i držati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku ako znate da će vam duže stajati.

U slast!


0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design