Tijesto
4 jaja200 g maslaca(omekšanog)
300 g šećera
260 g brašna
130 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Krema
300 ml mlijeka
375 g šećera
225 g čokolade
+200 g kokosa
U zdjelu staviti maslac sobne temperature,žumanjke i šećer i lagano umješati mikserom.Dodati mlijeko.Smjesa će se razdvojiti što je normalno jer masnoća sa vodom tako reagira,ali dodavanjem ostalih sastojaka biti će u redu.
Bjelanjke posebno umutiti i dodati smjesi sa žumanjcima i promješati špatulom.
Prosijano brašno sa praškom dodati u par navrata i sve ručno umješati dok se ne dobije ujednačena masa.
Tepsiju veličine 19x34 nauljiti i pobrašniti pa istresti smjesu.Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni 30 minuta.
Ohlađen biskvit narezati na kockice ili pravougaonike kao na mom primjeru.Ne trebaju bit velike.
Za kremu u šerpici zagrijati mlijeko,dodati šećer i čokoladu i kad prokuha ostaviti 1 minut da vrije i sve se otopi pa potom skinuti sa šporeta.
Svaku kocku ubaciti u kremu,pomoću vilica okrenuti i staviti na jednu tacnu na koju smo stavili aluminijsku foliju.Postupak ponavljati dok sve kocke ne budu prelivene.
Potom uzeti kokos,nasuti ga u zdjelu i svaku kocku uvaljati u kokos.Na ovaj način se kokos odmah ne zaprlja jer biskvit već upije kremu.Čupavce slagati na čistu tacnu i držati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku ako znate da će vam duže stajati.
U slast!
0 komentari:
Objavi komentar