TULUMBE

Ovaj recept imam preko 20 godina i nikada nisam probala praviti po nekom drugom.Djeluju jako jednostavne ali opet često puta ti neki sitni detalji vode do uspjeha.Ja ću vam napisati kako ih ja pravim a na vama je samo da slijedite moje upute i zagarantovano će vam uspjeti.Pa  hajdemo😀

Najprije se napravi agda:

3 velike šalice (250 ml)šećera

3 velike šalice vode

Staviti da prokuha i od trenutka kad pođe vriti smanjiti malo vatru i kuhati 15 minuta.Ostaviti da se dobro ohladi.

Agda se može napraviti i dan prije.Uglavnom mora biti skroz hladna.



Kuvano tijesto:

500 ml mlijeka

1 šalica (espresso)ulja

15 žlica brašna(ne prepunih)

mala kašičica praška za pecivo

3 jaja

Mlijeko i ulje staviti u šerpicu sa debljim dnom da prokuhaju.U prokuhano dodati odjednom svo brašno i mješati sa drvenom žlicom oko 2 minuta dok se ne formira kugla .Na dnu šerpe treba da se tijesto uhvati lagano,to je znak da je gotovo.

Ostaviti 10-tak minuta da se prohladi(povremeno mješajući) i onda dodati 1 ravnu najmanju žličicu praška za pecivo i umutiti mikserom.Dodavati jedno po jedno jaje . Svako jaje je potrebno umiksati dok se ne poveže sa tijestom pa tek onda dodati naredno.

Gotovo tijesto staviti u špricu za tulumbe.

U većoj šerpi zagrijati oko 1 litar ulja.Postepeno zagrijavati i kada umočimo štapić od ražnjića u ulje,ako se oko njega stvaraju mjehurići znači da je spremno za prženje.Sada smanjiti plin u mom slučaju na najmanje,a ako imate električni šporet to je neka srednja temperatura.

Dio s kojim guramo tijesto umočiti kratko u ulje i potom istiskivati tijesto nad šerpom.Kada smo zadovoljni sa veličinom tulumbe,makazama odrezati tijesto.

Tulumbe pržiti na laganoj vatri i s vremena na vrijeme preokrenuti mada se neke i same vrte.Proces traje nešto duže dok porumene ali treba biti strpljiv.

Gotove izvaditi šupljikavom lopaticom na jedan tanjur i ostaviti ih tako dok drugu turu ne stavimo na prženje.

Potom ih staviti u agdu(hladnu) i ostaviti oko 3 minute da stoje u njoj,prevrćući ih sa jedne na drugu stranu.Nakon toga ih slagati u čistu tepsiju.

Postupak ponavljati dok se svo tijesto ne utroši i na kraju ih sve preliti sa ostatkom agde.

Nadam se da će vam ovaj moj recept služiti i da ćete biti zadovoljni sa ukusom😊

U slast!


Od ove količine ispadne oko 30 komada:)






 

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design