5 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
80 g čokolade za kuhanje
100 g brašna
Krema:
3 jaja
200 g šećera
150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 čajna žlica vanilin ekstrakta
2 žlice nutele
Priprema:
Jaja,šećer i vanilin šećer pjenasto umutitit dok masa ne posvijetli,pa dodati otopljenu čokoladu i brašno.
Tijesto peći u velikom limu od pećnice obloženog papirom za pečenje oko 20 minuta na 180 stepeni.
Koru staviti na platnenu krpu posutu šećerom i zajedno sa papirom umotati u roladu.Ohlađenu odmotati i ukloniti papir.
Za kremu umutiti mikserom jaja i šećer i staviti na paru da se kuha.
Nakon 5 minuta kad masa postane blago gušća dodati 50 g čokolade.Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Maslac i vanilin ekstrakt pjenasto umutiti pa dodati kremi.Dodati i nutelu i promješati.
Tijesto premazati sa kremom pa uviti u roladu.
Ostatak čokolade (100 g) i žličicu maslaca otopiti i preliti preko rolade.
Roladu ohladiti u frižideru.
Prije rezanja ostaviti je 10-tak minuta na sobnoj temperaturi da čokolada ne puca prilikom rezanja.
Napomena*
Da bi ste čokoladnu glazuru lijepo zagladili koristite komadić acetatne folije ili poklopac od kutijice(maslaca,namaza i sl.)prethodno izrezanog u pravokutnik,blago savinite i samo lagano pređite preko glazure.
0 komentari:
Objavi komentar