250 g maslaca/ margarina
300 g mljevenih oraha
400 g mljevenog keksa
200 g čokolade
16 žlica vode
2 žlice ulja
*4 vrećice za zamrzivač od 5 litara
Priprema
U dublju zdjelu staviti mljeveni keks, orahe i izmješati.
500 g šećera staviti u šerpicu,dodati 16 žlica vode i staviti na vatru da prokuha.
Kad prokuha,ostaviti 2 minute da se kuha i potom dodati maslac/margarin narezan na kockice.
Skinuti sve sa vatre i nastaviti mješati dok se maslac/margarin ne otopi.
Ovu masu preliti preko keksa i oraha i dobro izmješati dok se sve ne poveže.
Na vagi smjesu podjeliti u dva jednaka djela i potom u jedan dio dodati 100 g nasjeckane čokolade,promješati dobro dok se čokolada ne otopi u toploj masi.
Sada svaku smjesu podjeliti na 2 djela tako da dobijemo po dvije od svake.
Uzeti smjesu,staviti je u vrećicu od zamrzivača i lagano oklagijom razvaljati po cijeloj vrećici.Tako uraditi sa i sa ostale tri.
Staviti ih na tacnu i ostaviti na 15-tak minuta u frižider da se malo prohlade.
Uzeti plitku tepsiju,namazati tanko uljem i na nju staviti prvi tamni sloj tako što razrežemo tri stranice vrećice,podignemo je i prenesemo na tacnu.Iako zvuči možda teško uopće nije jer je smjesa zalijepljena za vrećicu i nigdje ne mrda.Kod sljedećih morate samo paziti da je namjestite lijepo prije nego je pođete spuštati jer su relativno mekane i odmah se jedna s drugom slijepi.Kada smo sve četiri stavili,prekrijemo ih vrećicom i lagano pređemo oklagijom preko njih da se lijepo izravnaju i sastave.
Ostaviti u frižider na par sati da se dobro ohladi.
Prije stavljanja glazure ukoliko imate podesivi obruč staviti ga okolo tako da glazura ne curi sa strane.
Ako pak nemate onda ostaviti malo da se prohladi, bude gušća pa tek onda je izliti.
Za glazuru na laganoj vatri otopiti 100 g čokolade sa 3 žlice ulja.Preliti preko bajadere i vratiti u frižider.
Prije rezanja ostaviti bajaderu 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da glazura nebi pucala.
Mali nožić umočiti u vrelu vodu,obrisati ubrusom i samo ga povlačiti kroz bajaderu.Svaki novi rez postupak ponoviti i nožić zagrijati.
Rezati male štanglice veličine 4 cm sa 2 cm jer su jako zasitne i jednostavno su sladje kad su manje.
U slast!
Napomena
Bajadera se može raditi i jednostavnijom varijantom tako što smjesu kad podjelimo na dva dijela i nakon što u jednu dodamo čokoladu stavimo u tepsiju (34x24)cijeli tamni sloj i preko njega cijeli svijetli.U ovom slučaju se odmah stavi obruč oko torte ili se slaže u
tepsiju tako da nam je lakše rasporediti masu.Za glazuru i ovu veličinu pleha koristiti 150 g čokolade i 5 žlica ulja.
0 komentari:
Objavi komentar