BAKLAVA

Potrebno:

500 g kora za baklavu/jufke
300 g oraha(pola mljeveni-pola sjeckani)
250 g maslaca

Agda/sirup:

500 ml vode
750 g šećera
malo soka od limuna

Maslac otopiti i skinuti sa površine pjenu koja se stvori tako da nam ostane čista masnoća.
Koristiti ili okruglu tepsiju promjera 32 cm ili pravougaonu veličine kao što je polovica kore.

Dno tepsije premazati maslacem i redati otprilike 3 kore i svaku premazati sa maslacem.Ona kora na koju idu orasi se ne maže.Znači na svaku četvrtu stavljamo orahe.Nastavljamo opet sa tri kore koje mažemo maslacem i na četvrtu stavljamo orahe.Tako postupamo dok ne utrošimo sav materijal.Na vrh se stavlja  4-5 kora.

Baklavu zatim izrezati dijagonalno u rombove i premazati sa ostatkom ugrijanog maslaca.
Peći je u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 35 min.Treba dobiti lijepu zlaćanu boju.
15-tak minuta pred kraj pečenja stavimo agdu da se kuha.Od trenutka kad prokuha kuhati 5 min na najjačoj vatri i potom skroz smanjiti i nastaviti dok se baklava ne ispeče.Sve ukupno ne više od 10 min.Kad je baklava pečena ,agdu opet pustiti da provri na najjačoj vatri i vrelu baklavu zaliti vrelim zaljevom(103 stepena bi trebala biti temp.za sve koji imaju termostat).
Ostavit 1-2 sata da baklava upije i da se ohladi.

*dodatak soka limuna u agdi je važan jer on sprječava kristalizaciju šećera!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design