VOĆNA MAĐARICA


 Kore:
600 g brašna
2 jaja
200 g šećera
150 g maslaca
200 ml kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo

Bijela krema:
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
7 punih žlica gustina
150 g margarina

Voćna krema:
450 g voća(maline,jagode,višnje)
3 žlice šećera
2 pudinga od vanilije


Umutiti jaja sa šećerom i dodati sve ostale sastojke.Tijesto treba da je pogodno za valjanje.Ako je potrebno može se dodati još malo brašna.Tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova.Svako tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini na veličinu velikog pleha 30×40 i staviti ga na papir za pečenje.Peći na obrnutoj strani pleha oko 8-10 minuta na 170 stepeni,ovisno od pećnice.Kada rubovi pođu blago rumeniti kora je gotova.Sve isto ponoviti i sa ostale 4 kore.

Za bijelu kremu jedan dio mlijeka sa šećerom staviti da provri,a u ostatku mlijeka razmutiti gustin i dodati u uzavrelo mlijeko.Kuhati dok se ne zgusne.Gotovu kremu prekriti prozirnom folijom po površini kreme i ostaviti na hlađenje.
Margarin pjenasto umutiti i postepeno dodavati ohlađenu kremu.Sve sjediniti miksajući.

Za voćnu kremu izblendati voće,svježe ili smrznuto.Ja sam koristila višnje iz kompota.Sada izmjeriti koliko ml ima i nadoliti još vode tako da ukupno bude 700 ml(ja sam nadolila vodu iz kompota).500 ml ove smjese staviti da kuha sa šećerom,a u ostalih 200 ml razmutiti prašak za puding.Kad višnje prokuhaju,skuhati puding.Smjesu malo prohladiti i toplom mazati kore.

Na prvu koru mazati pola bijele kreme,staviti drugu koru,nju premazati sa voćnom kremom(mlakom) i tako napraviti još jednom.Gotov kolač staviti na hlađenje i opteretiti nečim da se kore povežu.Nakon nekoliko sati kore će popustiti i biti pogodne za rezanje.Na kraju ga posuti šećerom u prahu.

*Izvorni recept je ovdje od Ivanke Antosovic sa bloga@ Torte i kolaci Ivanka



0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design