Potrebno:
250 g maslaca
2 male (espresso) šoljice ulja
2 šoljice šećera
2 jaja
mala kašičica praška za pecivo
700 g oštrog brašna
Agda:
1 kg šećera
1 litar vode
3 kriške limuna
1 vanilin šećer
Priprema:
Omekšali maslac mutiti mikserom dok ne postane pjenast.Dodati mu šećer i nastaviti mutiti oko 5 minuta.Potom dodati ulje i jaja.Umućenoj smjesi postepeno dodavati brašno pomješano sa praškom za pecivo(obavezno najmanju kašićicu koristiti) i mutiti mikserom na početku,a potom nastaviti ručno.Tijesto se treba odvajati od posude i biti relativno mekano.Brašno pri kraju dodavati postepeno,ovisno od veličine jaja nekad će trebati par grama manje ili više.
Za agdu stavimo sve sastojke na vatru i kad proključa smanjimo da lagano vrije i kuhamo 15 minuta.Ostavimo da se prohladi dok se hurmašice peku.
Od tijesta kidamo komade veličine oraha,razvaljamo među dlanovima u valjčić i stavimo na rende ili u mom slučaju brdo i lagano stisnemo.Odvojimo i redamo u pleh koji nije potrebno mazati.Slažemo jednu uz drugu .
Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni i složene hurmašice stavljamo peći na 30 minuta dok lijepo ne porumene.Gotove izvadimo iz pećnice i ostavimo 10 minuta da se prohlade.Tako prohlađene zalijemo lagano prohlađenom agdom i ostavimo najbolje do sutradan.
Hurmašice spremljene na ovaj način su izuzetno prhke i mekane i tope se ustima.
0 komentari:
Objavi komentar