JAGODA UŽITAK SA VANILIJOM


Kolač idealan za ljeto i sezonu jagoda.
Lagan,prozračan i osvježavajući dobio je sve pohvale na jednoj fešti.Puninu okusa mu daje preljev od jagoda koji dominira, što mi je i bio cilj😀
Drago mi je da sam uspjela kreirati baš recept po mjeri jer moguće ga je raditi sa svim bobičastim voćem kao i sa marelicama,breskvama itd.
Recept je za veću količinu tako da je za veća slavlja savršen.Nadam se da će se ljubiteljima voćnih kolača svidjeti.


Kora:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice brašna
3 žlice gustina
1/2 praška za pecivo
korica 1 limuna
2 vanilin šećera

+50 g šećera
  50 ml vode (za poškropiti biskvit)

Krema:
600 ml mlijeka
150 g šećera
2 pudinga vanilija
2 vanilin šećera
200 g maslaca/margarina
125 g abc sirnog namaza(može i bez)
400 ml slatkog vrhnja

+500 g jagoda za složiti preko kreme

Voćni preljev:
700 g jagoda
2 vanilin šećera
3 žlice šećera ako jagode nisu dovoljno slatke
2 želatine u prahu
8 žlica vode

Priprema:
Žumanjke i šećer umutiti mikserom,dodati sve ostale sastojke i na kraju snjeg od umućenih bjelanjaka.
Smjesu istresti na pleh od pećnice koji smo obložili papirom za pečenje.
Peći biskviti u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 15 minuta.
Ostaviti da se ohladi i potom mu krajeve odrezati tako da dobijete biskvit veličine 37 x 26 cm.

Za kremu staviti 400 ml mlijeka sa šećerima da se kuha,a ostatak mlijeka razmutiti sa praškom za puding.
U uzavrelo mlijeko dodati razmućenu masu i mješati na vatri dok se ne zgusne.
Skinutu sa vatre,istresti u zdjelu i po površini kreme staviti prozirnu foliju da se ne stvara korica.
Ostaviti da se ohladi.Ohlađenu kremu umutiti mikserom,dodati sirni namaz(može i bez njega)i na kraju i maslac sobne temperature.kremu dobro izmiksati.

50 g šećera i 50 ml vode staviti da prokuha i prohladiti,a potom četkicom poškropiti tijesto.

Na tako vlažno tijesto,premazati kremu,lijepo je zagladiti i po njoj posložiti jagode koje smo narezali na listiće(slika).
Preko jagoda premazati umućeno slatko vrhnje.
Ostaviti u frižider da se malo prohladi dok spremimo preljev.

Za voćni preljev najprije rastopiti želatinu sa 8 žlica hladne vode i ostaviti 10 minuta da nabubri. Jagode ispasirati sa štapnim mikserom,staviti ih u šerpicu,dodati šećere i kuhati par minuta dok se šećer ne otopi.
Ostaviti smjesu da se malo ohladi pa u mlaku  dodati nabubrelu želatinu.
Dobro izmješati dok se ne otopi, i potom lagano smjesu izliti preko šlaga
Ostaviti na hlađenje par sati.

Napomena* Jako je bitno da voćni preljev prije dodavanja želatine prohladite jer se ne smije vruć preliti preko šlaga.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design